Voorzitter reformatorische adoptievereniging: Wij voelen ons in een hoek gedrukt
Er komen geen nieuwe adoptieprocedures meer. Dat schreef minister Weerwind dinsdag aan de Kamer. Adoptieouders voelen zich in een hoek gedrukt.
Er zullen per direct geen nieuwe adoptieprocedures meer worden opgestart. Lopende procedures gaan vooralsnog door, hoewel nog niet duidelijk is hoe het afbouwplan er precies uit zal zien.
Het besluit komt niet uit de lucht vallen. In 2021 schreef de commissie-Joustra dat er in het verleden veel misging bij adoptieprocedures. Misstanden zoals kinderhandel waren al decennia bekend bij de Nederlandse overheid, maar die greep niet in. Als reactie op het rapport werden nieuwe adopties opgeschort. Eind 2022 werd adoptie vanuit acht landen weer mogelijk. Vorige maand nam de Kamer een motie aan om adoptie op zorgvuldige wijze af te bouwen. Daarop volgt nu de brief van Weerwind, die stelt dat er per direct geen nieuwe adoptieprocedures meer worden opgestart.
De toekomst van adoptie? Daar is Karst Kolk, voorzitter van de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte (AVGG), „heel erg somber over”, zegt hij woensdagmorgen. „Ik denk dat dit een definitief besluit is, waar de politiek niets meer aan zal veranderen.” Bij de vereniging zijn zo’n 150 gezinnen aangesloten.
Adoptie helemaal afschaffen vindt Kolk „een heel slecht idee”. Ja, hij vindt het goed dat het aantal adopties uit het buitenland afneemt. In 2005 ging het nog om 1185 kinderen, in 2022 was dit aantal gedaald naar 64. „Als er in landen zelf geadopteerd kan worden, is dat veel beter”, zegt de AVGG-voorzitter. „Maar adoptie als uiterste maatregel is een heel mooi iets.”
Volgens Kolk wil de overheid vooral ieder risico mijden. „Ze wil voor geen enkele misstand verantwoordelijk zijn, daarom gaat er nu helemaal een streep door.” Ook over de timing is Kolk niet te spreken. „Dit besluit wordt helemaal aan het einde van een demissionaire periode genomen. We hadden gedacht dat Weerwind het aan zijn opvolger zou overlaten.”
Voorzitter zijn van een adoptievereniging is op dit moment niet het dankbaarste werk, merkt Kolk. „Ik heb steeds meer het gevoel dat ik word weggedrukt in een hoekje. Ook andere bestuursleden ervaren dat. Er hangt een sfeer van verdachtmaking om adoptie. En zeker, er zijn misstanden geweest. Maar er is nu betere screening. Dat er met ieder dossier iets loos is, weerspreek ik.”
Voor mensen in een adoptieprocedure brengt dit nieuws onzekerheid met zich mee, zegt Kolk. „We weten nu niet wat precies een lopende procedure is die door mag gaan. Gaat het om mensen die een aanvraag gedaan hebben of van wie het dossier al in het buitenland ligt? Dat blijft tot september onduidelijk.”