Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Nieuw glas-in-loodraam in Oosterkerk Hoorn, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
17 May 2024 17:48
In de Oosterkerk te Hoorn is onlangs een nieuw glas-in-loodraam onthuld: ”De reis naar Kaap Hoorn”. beeld Oosterkerk Hoorn
In de Oosterkerk te Hoorn is onlangs een nieuw glas-in-loodraam onthuld: ”De reis naar Kaap Hoorn”. beeld Oosterkerk Hoorn

Fusie Rheden en Ellecom

Zondag fuseren de protestantse gemeente (pg) Rheden en de pg Ellecom-De Steeg. De huidige predikanten blijven aan de nieuwe gemeente pg Rheden-Ellecom-De Steeg verbonden.

Dat meldt de pg Ellecom-De Steeg op haar site. Beide gemeenten werken al jaren samen. Vanaf 2022 is er toegewerkt naar een fusie.

De pg Rheden kerkt in de Dorpskerk, die dateert uit de zestiende eeuw. De pg Ellecom-De Steeg gebruikt twee kerkgebouwen: Eltheto in De Steeg (1950) en de Nicolaaskerk in Ellecom, die dateert uit de vijftiende eeuw.

Pelgrimskerk Vrouwenpolder

De Pelgrimskerk in Vrouwenpolder. beeld Reliwiki, André van Dijk

De Pelgrimskerk in Vrouwenpolder (Zeeland) viert op zondag 26 mei haar 700-jarig jubileum.

In 1324 werd de kapel in Vrouwenpolder een parochiekerk en daarmee ontstond er in het dorp een zelfstandige gemeente, zo  meldt  de website Geloven in de Delta van de classis Delta van de Protestantse Kerk in Nederland.

De kerk van Vrouwenpolder werd tijdens de Opstand verwoest door de Spanjaarden. Op eerste pinksterdag 26 mei 1624, precies 400 jaar geleden, werd het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. In het interieur vindt men een preekstoel, doophek en voorlezersbank uit de tijd van de herbouw. Tot de inventaris behoort verder een doopbekken uit 1718.

In de jaren vijftig is de kerk grondig gerestaureerd. In 2003 vond een volgende restauratie plaats. Het orgel dateert uit het begin van de vorige eeuw en is gebouwd door de beroemde orgelbouwer Van Dam uit Leeuwarden.

Het kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente Vrouwenpolder.

Stadsklooster Dordrecht

Stadsklooster Dordrecht aan de Vriesestraat is onlangs officieel gestart, aldus Trouw .

Het Stadsklooster, dat gevestigd is in het historische Leprooshuis, is in de herfst van vorig jaar na een verbouwing geopend. Na een periode van proefdraaien volgde op Koningsdag de officiële opening.

Het stadsklooster beschikt over 78 slaapplekken. Het rekent op toeristen, studenten en werkenden die hier willen overnachten. Restaurant Aan Tafel heeft grote kloostertafels voor acht personen. Op de muur is een replica geschilderd van ”De terugkeer van de verloren zoon” van Rembrandt. In de kapel is ruimte voor gebed, muziek, stilte en bezinning.

Glas-in-loodraam Hoorn

In de Oosterkerk in Hoorn is onlangs een nieuw glas-in-loodraam onthuld. Dat meldt de website van de Oosterkerk. Het raam, ”De reis naar Kaap Hoorn”, werd mogelijk gemaakt door een particuliere schenking.

Opvallend aan het metershoge glas-in-loodraam is een rood lint met daarin een paar ankers. Dat staat voor de reis die gemaakt is door de Hoornse ontdekkingsreiziger Willem Cornelis Schouten. Hij ontdekte in 1616 samen met Jacob Le Maire Kaap Hoorn, het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Ze noemden die naar de stad waar ze vandaan kwamen. Het raam toont verder de twee zeevaarders en afbeeldingen van onder andere schepen en dieren die in de omgeving van Kaap Hoorn leven.

Een ander recent gekleurd raam in de Oosterkerk toont de geschiedenis van Hoorn met water als aanjager en bedreiger van de welvaart. Te zien zijn onder andere vissersschepen, een fluitschip, Kaap Hoorn en een stoomtrein. In 2023 is een raam geplaatst over de handel en nijverheid in Hoorn tussen 1600 en 1900.

Vroeger waren alle vensters van de Oosterkerk voorzien van glas-in-loodramen. In de tweede helft van de negentiende eeuw zijn bijna alle gekleurde ramen verdwenen. Er bleef maar één origineel raam over: het Admiraliteitsraam uit 1620 in het Oosttransept.

Vanaf de restauratie rond 1980 zijn weer elf vensters gevuld met gekleurde ramen. Naast het Admiraliteitsraam zijn dat onder andere het raam met de gemeentewapens, de ”Ode aan Hoorns maritiem verleden” met walvisvaart en schepen, ”De Slag om de Zuiderzee” in 1573 en het gilderaam.

De wijziging kostte veel moeite omdat het een gevoelig proces betrof. De gemeente heeft alle straatnamen binnen de gemeente onder de loep genomen, maar andere aanpassingen bleken niet nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer