Binnenland

D66: De Geus moet kiezen voor private WAO

Tweede–Kamerlid Bakker van D66 roept minister De Geus van Sociale Zaken op alsnog te kiezen voor een private uitvoering van de WAO. Volgens Bakker is een systeem met zowel verzekeraars als de publieke uitvoeringsinstantie UWV „veel te ondoorzichtig". Bakker vindt dat De Geus moet luisteren naar werkgevers en vakbeweging, die ook aandringen op een private uitvoering.

ANP
23 February 2005 18:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De discussie over de nieuwe WAO woedt al weken in politiek Den Haag, maar zit volgens betrokkenen nog steeds muurvast. Woensdag bemoeide premier Balkenende er zich persoonlijk mee door telefonisch te overleggen met FNV–voorzitter De Waal, die als voorzitter van de Stichting van de Arbeid zowel de vakbeweging als werkgevers vertegenwoordigde. De Geus is al enkele dagen ziek.

Kern van het nieuwe stelsel is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering ontvangen. Wie deels nog kan werken, moet met een aanvulling op zijn salaris aan de slag blijven.

De Geus wil die aanvullende uitkering zowel door verzekeraars als het UWV laten verzorgen. Een uitsluitend private uitvoering zou te duur zijn. Volgens schattingen zouden de extra kosten 4 tot 6 miljard euro bedragen. Verzekeraars hebben namelijk in tegenstelling tot het UWV geen WAO–fonds achter de hand en moeten helemaal vanaf nul beginnen met hun financiering.

Maar volgens Bakker getuigt de opstelling van De Geus van onwil. „Het lijkt wel of Sociale Zaken ideologisch gelinkt is aan het UWV. Bij de uitvoering van de WAO is het veel beter de lusten en de lasten in één hand te houden”.

Volgens het Kamerlid van de regeringspartij hoeft een private uitvoering niet op problemen te stuiten. De verzekeraars kunnen de vereiste kapitaalreserve voorschieten. Dat gaat enkele jaren ten koste van hun winst, maar daar staat het voooruitzicht op een groter martkaandeel tegenover, betoogt hij.

Het argument van De Geus dat een private opzet niet meer haalbaar is vóór 1 januari klopt volgens Bakker niet. „De wetgeving ligt klaar, die kun je binnen enkele weken veranderen. Voor de zomer kan alles geregeld zijn”.

Een andere oplossing zou volgens Bakker kunnen zijn dat de verzekeraars alleen de nieuwe WAO’ers voor hun rekening nemen, en dat de werknemers die voor 1 januari arbeidsongeschikt raken voor rekening van het UWV komen. Dit stuit juist op grote bezwaren bij Sociale Zaken. Als verzekeraars de zogeheten brandende huizen niet onder hun hoede willen nemen, moeten de uitkeringen van deze mensen immers uit publieke middelen worden betaald.

De bedoeling was van het kabinet om vrijdag de knoop door te hakken over de WAO. Mede doordat De Geus deze week ziek is geworden, is het volgens ingewijden onzeker geworden of dat gaat lukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer