Buitenland

Bush en Schröder: gezamenlijk doel met Iran

Zowel de Amerikanen als Europa willen de nucleaire kwestie rond Iran met diplomatie oplossen. Dat hebben de Amerikaanse president George Bush en de Duitse bondskanselier Schröder woensdag op een eensgezinde persconferentie in het Duitse Mainz gezegd.

ANP
23 February 2005 13:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

Washington en Berlijn zijn weer vrienden, was de boodschap tijdens het eendaagse bezoek van Bush aan de Bondsrepubliek. Het was het eerste oponthoud van de president in Duitsland sinds de Duits–Amerikaanse onenigheid over de Amerikaanse invasie in Irak.

Die meningsverschillen behoren tot het verleden, verklaarde Schröder na zijn anderhalf uur durend gesprek met de Amerikaanse leider. Bush verklaarde dat hij een goede relatie met Europa nastreeft. „En die is uitsluitend mogelijk, als wij ook een goede verstandhouding met Duitsland hebben”, aldus de president.

Kanselier Schröder zei opgetogen te zijn dat de Verenigde Staten de Europese pogingen steunen om Iran door onderhandelingen van een nucleair wapen af te houden. „We hebben een gezamenlijk doel”, aldus de bondskanselier.

Volgens Bush is het van wezenlijk belang dat de Iraniërs de wereld met één stem horen spreken. „Iran is geen Irak”, aldus het staatshoofd. „We zijn nog maar net begonnen met onze diplomatieke inspanningen en ik wil onze vrienden danken voor het nemen van de leiding in dit proces”.

Ondanks de verbeterde verstandhouding, zitten beide landen niet geheel op een lijn. Bush ziet de noodzaak niet in van een door Schröder gewenste drastische herziening van de NAVO. Het zit Washington bovendien niet lekker dat Berlijn en Parijs het wapenembargo tegen China willen opheffen. Ook internationale milieuafspraken stuiten op Amerikaans verzet.

Naar verluidt op verzoek van Bush zelf, had de Amerikaanse president ook een korte ontmoeting met de christen–democratische oppositieleidster Angela Merkel. Bush liet Merkel weten dat hij groot belang hecht aan nauwe banden met de Duitse oppositie, aldus een woordvoerster van Merkels partij CDU. Anders dan de sociaal–democratische SPD van Schröder sprak de CDU altijd onomwonden haar steun uit voor het buitenlandse beleid van de Amerikaanse regering.

Bush was woensdagochtend kort voor tien uur, afgeschermd van de buitenwereld, aangekomen in het zwaarbewaakte Mainz. Op het Amerikaanse deel van de Rhein–Main–luchthaven bij Frankfurt werd hij verwelkomd door Schröder, die hij dinsdag nog in Brussel had gesproken.

De wijde omgeving van Mainz was tijdens het bezoek van Bush helemaal ’op slot’. Ongekende veiligheidsmaatregelen moesten ervoor zorgen dat het bezoek zonder problemen en incidenten verliep.

Boven de stad en de omgeving vlogen politiehelikopters. In totaal waren 10.000 politiemensen ingezet. Vier autosnelwegen waren afgesloten. Het spoorwegverkeer had te maken met vertragingen als gevolg van de strenge veiligheidsmaatregelen.

Het scheepvaartverkeer op de Rijn en Main was de hele dag stilgelegd. Ook het luchtruim was dicht. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zag zich gedwongen ruim honderd vluchten vanaf de luchthaven van Frankfurt te annuleren, waardoor ruim 4500 passagiers strandden. Autofabrikant Opel onderbrak de productie.

Bush sloot zijn verblijf in de Bondsrepubliek af met een bezoek aan 3000 Amerikaanse militairen in het Europese hoofdkwartier in Wiesbaden. Hij vertrok woensdagavond naar Slowakije voor de laatste etappe van zijn Europa–reis. In de hoofdstad Bratislava heeft hij donderdag een ontmoeting met de Russische president Poetin.

Een protestdemonstratie in Mainz tegen het beleid van Bush trok enkele duizenden deelnemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer