Kerk & religieKerk dichtbij

Vergrijsd Enter werd gemeente met jongeren

„Onze gemeente telt zo veel jongeren. Dat hadden we veertig jaar geleden niet kunnen denken.” Bij het 75-jarig bestaan is de gereformeerde gemeente in Enter groter dan ze ooit geweest is.

L. Vogelaar
25 April 2024 07:09Gewijzigd op 25 April 2024 11:00
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Enter (r.). beeld RD, Anton Dommerholt
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Enter (r.). beeld RD, Anton Dommerholt

Veertig jaar geleden zakte het ledental onder de 75, en velen waren op leeftijd. Deze maand noteerde de kerkenraad echter het 185e lid. „Er is hier nogal wat woningbouw”, zeggen de ouderlingen J.M.A. Diepeveen en A.H. Verschoor. „Er komen ook gezinnen over uit andere gemeenten.” Er wonen leden in Markelo, Rijssen, Wierden en Almelo. De gemiddelde leeftijd van de stemgerechtigde mannen is 49 jaar.

De beide ambtsdragers wijzen in de consistoriekamer naar de lijstjes aan de muur: tekeningen van de vorige kerk, en foto’s van vroegere ambtsdragers. „Van de families uit die tijd kerkt hier bijna niemand meer.”

De huidige kerk verving een houten gebouw. beeld RD, Anton Dommerholt

Evangelisatie

In het dorp net ten oosten van Rijssen ontstond een breuk in de hervormde gemeente nadat die in 1931 in meerderheid koos voor een kiescollege, zodat de kerkenraad niet langer de ambtsdragers zou verkiezen. Dat was een wens van de confessionelen. In 1926 was ds. W.L. Mulder –een Gereformeerde Bonder– vertrokken en nu wilden ze een koerswijziging. Na de stemming legden de acht kerkenraadsleden in de zomer hun ambt neer. Een aantal van hen vormde de ”Herv. Geref. Evangelisatie Rehoboth”, met zeven bestuursleden. Midden in het dorp werd op 24 oktober 1931 een houten kerkje geopend. In die tijd gingen onder anderen ds. P. Zandt, godsdienstonderwijzer H. Brink uit Vriezenveen en de vrije oefenaar C. Kramp uit Borne voor.

De evangelisatie sloot zich in 1942 in meerderheid aan bij de Gereformeerde Gemeenten en werd afdeling van de Rijssense Walkerk. Een van de oprichters, G.J. Nijmeijer, was tot 1931 diaken in de hervormde gemeente en heeft de gereformeerde gemeente als ouderling gediend totdat hij in 1984 op 88-jarige leeftijd overleed. Tijdens een herdenkingsdienst werd gezegd: „Afscheiden doet pijn, maar door het geloof hebben zij op Hem mogen zien Die gezegd heeft: In de wereld zult gij verdrukking hebben, maar hebt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen.”

De ouderlingen A.H. Verschoor (l.) en J.M.A. Diepeveen. beeld RD

Paard

De oude kerk had eerst geen toilet, dus de kerkgangers gingen naar de buren. Een van hen stalde daar ook zijn paard. De huidige kerk, op dezelfde plek, dateert uit 1978. Ze werd op de groei gebouwd, hoewel die er toen niet was. Soms werden stoelen geleend bij het café aan de overkant. De galerij bleef leeg. Later kwamen daar stoelen te staan, die vorig jaar zijn vervangen door banken. Er zijn nu zo’n 250 zitplaatsen.

Diepeveen (84) is inmiddels 58 jaar ambtsdrager, eerst in Hendrik-Ido-Ambacht, sinds januari 1981 in Enter. Verschoor werd in 2005 diaken en is sinds 2012 ouderling. In de consistoriekamer geven ze catechisatie. Het is ook de enige zaal die de kerk heeft. „Uitbreiden kan niet: een halve meter achter de kerk begint het perceel van de buren. Parkeerplekken hebben we ook nauwelijks, maar er is een groot plein dicht in de buurt.”

Consistoriekamer en vergaderzaal. beeld RD, Anton Dommerholt

Een eigen predikant heeft de gemeente nooit gehad. „Maar vorig jaar ging in 80 van de 115 diensten een predikant of student voor.”

Nu is er een mijlpaal. „Ondanks verwikkelingen die er geweest zijn, heeft de Heere trouw voor de gemeente gezorgd. Zowel in geestelijk als in materieel opzicht zijn we gezegend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer