Buitenland

Grootste parlementsverkiezingen ter wereld van start in India

De grootste parlementsverkiezingen ter wereld gaan van start in India. In de komende zes weken mogen bijna 1 miljard kiezers stemmen. Het is de verwachting dat de hindoe-nationalistische partij van premier Narendra Modi opnieuw wint. De uitslag wordt begin juni bekendgemaakt.

ANP
19 April 2024 07:21

De 543 zetels van het lagerhuis, de Lok Sabha, worden via de verkiezingen verdeeld. De president mag twee parlementariërs aanwijzen. India hanteert een systeem met kiesdistricten waarbij de winnaar een zetel krijgt. Het land heeft meer dan 2500 politieke partijen. De 73-jarige Modi stevent volgens de laatste peilingen af op een derde ambtstermijn. Zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) won ook de verkiezingen in 2014 en 2019. De partij heeft nu 303 zetels.

De Nationale Congrespartij van Rahul Gandhi is met 52 zetels de tweede partij van het land. Zijn vader, grootmoeder en overgrootvader waren allemaal premiers en hebben het land decennialang geleid. Gandhi lijkt ook dit jaar zijn seculiere partij niet naar een overwinning te kunnen leiden. De Nationale Congrespartij heeft zich net als de BJP met kleinere partijen verenigd in een alliantie. De vraag is niet of Modi’s alliantie wint, maar met hoeveel zetels.

Het is tijdens de verkiezingen verboden om exitpolls te publiceren. Dit betekent dat pas na de laatste verkiezingsdag een beeld kan worden geschetst van hoe India heeft gestemd. De stemmen worden op 4 juni geteld en naar verwachting op dezelfde dag bekendgemaakt. Werkloosheid en inflatie behoren tot de belangrijkste onderwerpen van deze verkiezingen. Modi belooft onder meer extra banen, betere infrastructuur en een uitbreiding van de sociale voorzieningen.

De stembusgang is de eerste in India sinds het land, met meer dan 1,4 miljard inwoners, ’s werelds grootste bevolking heeft. Er zijn 968,6 miljoen geregistreerde kiezers. Om de verkiezingen goed te laten verlopen, kan op zeven dagen worden gestemd: 19 april, 26 april, 7 mei, 13 mei, 20 mei, 25 mei en 1 juni. De dag en het aantal dagen verschillen per staat, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer het weer, religieuze festivals, oogsten en schooldagen.

De verkiezingen brengen grote logistieke uitdagingen met zich mee. Kiezers moeten volgens de wet binnen 2 kilometer van een stembureau zijn. Dit jaar worden meer dan 1 miljoen stembureaus geopend, 5,5 miljoen stemcomputers ingezet en 15 miljoen personeelsleden opgetrommeld. Stembureaumedewerkers en beveiligers reizen soms dagenlang om inwoners van afgelegen gebieden te bereiken. Dat gebeurt soms te voet, maar ook in helikopters en op kamelen en olifanten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer