Buitenland

Meerderheid Israëliërs is voor terugtrekking

Twee van de drie Israëliërs steunen de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontruiming van vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die komende zomer plaatsvindt. Dat blijkt uit wat het grootste opinieonderzoek over het onderwerp wordt genoemd.

Buitenlandredactie
22 February 2005 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:15
RAMALLAH – Palestijnen werden maandag bij de Israëlische grenspost Bitonia, gelegen in het westelijk deel van Ramallah op de Westoever, door familie in de armen gesloten nadat ze door Isra ël waren vrijgelaten. Zo’n 500 Palestijnse gedetineerden mocht
RAMALLAH – Palestijnen werden maandag bij de Israëlische grenspost Bitonia, gelegen in het westelijk deel van Ramallah op de Westoever, door familie in de armen gesloten nadat ze door Isra ël waren vrijgelaten. Zo’n 500 Palestijnse gedetineerden mocht

Aan de niet-representatieve, telefonische enquête deden 93.955 volwassenen mee. In Israël wonen 6,6 miljoen mensen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 13 en 17 februari en bestond uit één vraag: Bent u voor of tegen de terugtrekking uit de Gazastrook? Maandag bleek dat 68 procent van de Israëliërs het plan steunt en 32 procent het plan verwerpt.

Volgens de organisatie Keshet, die het onderzoek uitvoerde, is de foutmarge 0,5 procent en is er nog nooit zo’n groot onderzoek gedaan naar deze kwestie.

De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft maandag het nieuwe Palestijnse kabinet gepresenteerd aan het parlement, maar dat verleende niet zonder slag op stoot toestemming. De stemming werd uitgesteld tot dinsdag. Parlementsleden vuurden vragen af op een geïrriteerde Qurei. Ze klaagden over corruptie en over het niet doorvoeren van hervormingen. Wordt Qurei’s kabinet niet goedgekeurd, dan moet hij aftreden.

Eerder op de dag keurde de regerende Fatah-partij Qurei’s benoemingen goed. Het kabinet bevat slechts vier nieuwkomers. Het 24-koppige kabinet, het eerste onder president Mahmoud Abbas, blijft mogelijk slechts aan tot de parlementsverkiezingen in juli. De opvallendste benoeming is die van Nasser Yousef. Hij krijgt de leiding over de veiligheidstroepen. Abbas’ overleden voorganger Yasser Arafat hield Yousefs benoeming tegen omdat hij zelf de controle wilde houden over de troepen.

Israël heeft maandag 500 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Binnen drie maanden volgt een groep van nog eens 400 gevangenen. De 900 worden op vrije voeten gesteld als gebaar van goede wil jegens het nieuwe Palestijnse bestuur onder leiding van Mahmoud Abbas. Geen van de vrijgelatenen was betrokken bij aanslagen op Israëliërs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer