Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

ANP
16 April 2024 21:27

De buitenlandministers van de EU-landen zouden graag nieuwe maatregelen tegen Iran zien, maakt buitenlandchef Josep Borrell op uit een ingelaste videovergadering. Die was belegd na de grootscheepse Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend. Iran zette bij die aanval tientallen drones en raketten in, al troffen die geen doel.

De EU kan Iran al sancties opleggen voor het leveren van drones aan Rusland en heeft dat ook al gedaan. Die strafmaatregelen kan de EU misschien uitbreiden, oppert Borrell. Voor het aanmerken van de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie, zoals Nederland al geruime tijd bepleit, ziet hij nog altijd geen mogelijkheden.

De buitenlanddienst van de EU, waarvan Borrell de baas is, gaat de nieuwe sanctie-arsenalen voorbereiden. Als de EU-landen die goedkeuren, kunnen ze de strafmaatregelen vervolgens in stelling brengen. Tegen Iraanse personen en organisaties die wapentuig aan de Houthi’s of Hamas leveren bijvoorbeeld.

Ook de VS werken aan nieuwe sancties voor Iran. Minister van Financiën Janet Yellen verwacht die „de komende dagen”.

Iran zucht al jaren onder zware westerse sancties. Borrell ontraadde verdere strafmaatregelen lange tijd, om Iran niet nog verder van de EU te vervreemden. Dat zou de genadeklap kunnen zijn voor bijvoorbeeld het zieltogende overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Demissionair premier Mark Rutte zei in een Kamerdebat over de EU-top dat hij daar zal pleiten voor extra maatregelen tegen Iran. Nederland wil onder meer uitbreiding van sancties tegen de Iraanse drone-industrie. Ook gaat Rutte opnieuw oproepen om de Revolutionaire Garde op de terrorismelijst te zetten. „Daar is tot nu toe geen draagvlak voor”, aldus Rutte. Ook zijn er juridische bezwaren. Rutte zei dat er gevraagd wordt om een nieuw juridisch advies om de Revolutionaire Garde op die lijst te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer