Donorconferentie voor Soedan en buurlanden in Parijs
Duitsland en Frankrijk hebben in Parijs een donorconferentie georganiseerd voor het door geweld verscheurde Soedan. Het is precies een jaar geleden dat militaire machthebbers er met elkaar in gevecht raakten. De conferentie in Parijs moet geld inzamelen om humanitaire hulp te bieden in Soedan en in de buurlanden.
De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, en de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en Stéphane Séjourné, leiden de bijeenkomst van hulporganisaties en ministers uit landen die aan Soedan grenzen. Het doel is om 4 miljard euro bijeen te krijgen. Dat lijkt echter een optimistisch streefgetal. Maar de EU heeft in ieder geval al 350 miljoen euro toegezegd, Frankrijk en Duitsland samen een soortgelijk bedrag en de VS 138 miljoen euro.
De strijd in Soedan heeft de grootste vluchtelingencrisis van het moment veroorzaakt, met volgens de VN meer dan 8,6 miljoen van de 25 miljoen inwoners ontheemd of op de vlucht. Volgens de chef bij het Wereldvoedselprogramma (WFP), Cindy McCain, is er ook sprake van hongersnood en ondervoeding. Dat is op zo’n grote schaal dat het wel eens de grootste voedselcrisis kan zijn waar het WFP mee te maken heeft gehad. Diplomatieke pogingen van onder meer Saudi-Arabië en de VS om de twee rivaliserende generaals tot vrede te bewegen, zijn afgelopen jaar mislukt.
De militaire machthebber generaal Abdel Fattah al Burhan raakte half april vorig jaar in conflict met de tweede man van het regime, generaal Mohamed Hamdan Dagalo. Hij is een van de rijkste personen van het land en hij geeft leiding aan de goed getrainde Rapid Support Forces (RSF) die net als hij uit vooral de westelijke regio Darfur komen. Hamdan Dagalo was twintig jaar terug al militieleider in Darfur. Pogingen van Fattah al Burhan de machtige RSF op te laten gaan in de reguliere strijdkrachten vormden een belangrijke aanleiding voor het bloedige conflict tussen de twee legeronderdelen.
De strijd is volgens mensenrechtenorganisaties onverbiddelijk en wreed, waarbij oorlogsmisdaden gepleegd worden. Het hardst wordt gevochten in en om de hoofdstad Khartoem en in het westen van het land. Veel bloedbaden onder burgers worden aangericht in het westen. Zo zou de bevolkingsgroep van de Masalit in delen van Darfur het slachtoffer zijn van etnische zuiveringen. Hulporganisaties willen meer aandacht voor de gruwelen of „de vergeten oorlog” in Soedan.