Kerk & religieSeminarium VEG

Bond van Vrije Evangelische Gemeenten heft seminarium op

De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten (VEG) heft zijn seminarium, een instelling waar vanouds op academisch niveau predikanten werden opgeleid, eind dit jaar op.

15 April 2024 08:07Gewijzigd op 15 April 2024 08:11
Het seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten, dat samenwerkt met de Protestantse Theologische Universiteit, bevindt zich in Amsterdam. beeld RD, Henk Visscher 
Het seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten, dat samenwerkt met de Protestantse Theologische Universiteit, bevindt zich in Amsterdam. beeld RD, Henk Visscher 

Reden is de sterk afgenomen belangstelling op het grondvlak en bij de leiding van de VEG voor academisch geschoolde voorgangers die op een eigen instituut zijn gevormd. „We hebben al jaren nauwelijks of geen studenten meer”, zegt ds. E. van den Berg-Strijker, voorzitter van het bestuur van het seminarium, desgevraagd. „Toen ikzelf in 1988 afstudeerde, waren we in mijn jaargang aanvankelijk met zijn drieën. Voor en na dat jaar ging het soms om groepjes van een stuk of vijf studenten. Maar nu is al een aantal jaren alle belangstelling voor onze academische opleiding weggevallen en krijgen we geen aanmeldingen meer. Daardoor kunnen we niet meer doen waarvoor we zijn opgericht. En is het ook niet verantwoord meer om elk jaar subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te ontvangen.”

Pensioen

Het seminarium, dat is ingebed in de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam, telt twee docenten. Een van hen, dr. Leo Mietus, zou in augustus 2025 toch al met pensioen gaan. Vanuit de VEG worden momenteel gesprekken gevoerd met andere opleidingen, om toch een route beschikbaar te houden voor de academische scholing van theologen die binnen de VEG aan de slag willen.

Binnen de 25 gemeenten die bij de Bond van VEG zijn aangesloten (die bij elkaar 3800 belijdende leden tellen), hebben sommige gemeenten een academisch gevormde predikant (overigens bijna altijd in deeltijd) en sommige gemeenten een op hbo-niveau gevormde kerkelijk werker.

Als het seminarium, dat op Tweede Kerstdag 1927 werd opgericht, eind dit jaar wordt opgeheven, eindigt niet alleen de onderwijs- en onderzoeksfunctie ervan, maar stopt ook de zogeheten dienstverlening voor kerkelijk werkers en overkomende predikanten. Ds. Van den Berg-Strijker: „Dit wordt ondergebracht bij de werkgroep toerusting van de Bond van VEG. Onze enige overgebleven docent gaat dan daarnaartoe.”

Symposium

Inmiddels staat voor 18 oktober, in samenwerking met de PThU, een symposium gepland dat de opheffing van het seminarium zal markeren. Werktitel hiervan is ”Voortgang van academische theologiebeoefening: is geloven zonder wetenschap mogelijk?”

De Bond van VEG bestaat sinds 1881. De vijf gemeenten die zich toen in deze bond verenigden, wilden meer aandacht geven aan zending en een verantwoorde opleiding voor hun voorgangers. Ze verzetten zich tegen de overheidsbemoeienis met de kerk en zochten een eigen weg in de destijds heersende vrijzinnige theologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer