Aan wie laat ik mijn erfenis na? Die vraag moeten singles alleen beantwoorden
Waar wil ik begraven worden? Wat moet er in mijn testament staan? Veel mensen bespreken deze vragen met hun echtgenoot of kinderen. Singles moeten dit echter zelf regelen. Hoe kunnen ze dat het beste doen?
Ga bezinning over je eigen levenseinde niet uit de weg. Dat is het appel dat Marianne van der Hoek (48) aan singles doet. Van der Hoek is zelf vrijgezel en lid van de werkgroep singles in de kerk, die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten (GG). Zaterdag is er een bijeenkomst in het kerkgebouw van de gg in Geldermalsen rond het thema ”Zorgvuldig leven als single”, voor wat betreft het heden en de toekomst.
Wat doet de werkgroep singles in de kerk?
„De kerk richt zich vooral op huwelijken en gezinnen, waardoor er minder aandacht is voor singles. De vrijgezellen in de gemeente lijken een vergeten doelgroep te zijn. Vaak worden zij niet goed begrepen door gemeenteleden. Er is een bepaalde verlegenheid: hoe ga je met hen om? Waaraan hebben zij behoefte?
Vier jaar geleden is daarom de werkgroep singles in de kerk opgericht. We denken met alleengaanden die nog niet eerder tot een huwelijk kwamen na over de plaats die zij in de gemeente hebben en hoe zij zich op een positieve manier kunnen inzetten bij activiteiten.
Inmiddels hebben we twee bijeenkomsten met singles gehad. Na de eerste ontmoeting hebben we een brief naar de kerkenraden van de GG gestuurd. Daarin reiken we handvatten aan voor hoe zij op een positieve manier de vrijgezellen in hun gemeenten kunnen betrekken.”
Zaterdagavond vindt de volgende ontmoeting plaats, met het thema ”Zorgvuldig leven als single”. Waarom dit onderwerp?
„Na elke bijeenkomst sturen we de deelnemers een enquête waarin ze hun behoeften wat betreft toerusting aan kunnen geven. Zo zijn we ook op dit thema gekomen. Zorgvuldig leven als single houdt in dat je zowel goed voor jezelf als voor je naaste zorgt. Wyneke van Horssen , zendingswerker in Cambodja, gaat in op het zorgdragen voor het heden. Huib Ruijgrok, deskundige in erfrecht en nalatenschappen, en begrafenisondernemer Peter van der Leer leggen uit wat wijs is om te regelen voor de toekomst. De sprekers hebben tien minuten de tijd om hun verhaal te doen. Na de pauze kunnen bezoekers een workshop naar keuze bij een van hen volgen.”
„Een testament vastleggen is confronterend, maar geeft ook rust” - Marianne van der Hoek, lid werkgroep singles in de kerk
Is dat niet confronterend: nadenken over je levenseinde?
„Het is een indringend thema, maar het doet er wel toe. Veel mensen bespreken de plaats waar ze begraven willen worden en zaken rondom hun nalatenschap met hun man, vrouw of kinderen. Voor singles is die mogelijkheid er niet; zij moeten hun testament zelf vastleggen. Bezinning hierop is nodig en ik zou alleengaanden dan ook willen oproepen om dit in orde te maken en het niet uit de weg te gaan. Het is confronterend, maar het geeft ook rust als je weet wat er met je geld en spullen gebeurt als je sterft. Je zorgt voor jezelf als je daarin je verantwoordelijkheid neemt. Daarnaast ontzorg je ook je omgeving. Als ik overlijd, weet mijn zusje bijvoorbeeld waar mijn papieren liggen. Ik heb mijn wensen met haar besproken.
Het is wel een thema waar je aan toe moet zijn als vrijgezel. Het is extra moeilijk om hierover na te denken als je het single-zijn nog niet geaccepteerd hebt.”
Wat is de taak van kerken hierin?
„Ik zou kerken willen vragen om singles op een positieve manier te stimuleren om na te denken over het levenseinde. Gemeenten zijn daar uiteindelijk zelf ook bij geholpen. Het zorgt voor verwarring als een gemeentelid sterft en er is niets vastgelegd.”
Welke opkomst verwacht u zaterdag?
„Bij de vorige avonden lag het aantal bezoekers rond de honderd. We krijgen steeds meer bekendheid, dus het kan nu wat drukker worden. We zien voornamelijk vrouwelijke singles tussen de dertig en vijftig jaar. We onderzoeken hoe het komt dat mannelijke singles nauwelijks betrokken zijn op de toerustingsavonden.”