Buitenland

Regering Israël stemt in met aftocht

Het Israëlische kabinet is zondag definitief akkoord gegaan met het plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontruiming van vier joodse nederzettingen op de Westoever. Daarnaast stelde het kabinet definitief het verloop van de veiligheidsmuur om de Westoever vast.

Buitenlandredactie
21 February 2005 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:15
Het Israëlische kabinet is zondag definitief akkoord gegaan met het plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontruiming van vier joodse nederzettingen op de Westoever. Foto EPA
Het Israëlische kabinet is zondag definitief akkoord gegaan met het plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontruiming van vier joodse nederzettingen op de Westoever. Foto EPA

De goedkeuring van het kabinet maakt de weg zo goed als vrij voor de evacuatie van de 9000 kolonisten die in de te ontruimen nederzettingen wonen. De evacuatie begint naar verwachting in juli en zal acht weken duren.

Premier Sharon ondertekende later het officiële ontruimingsbevel van de 21 nederzettingen in de Gazastrook en 4 op de Westoever. Volgens het bevel is het voor kolonisten illegaal om na 19 juli nog in de nederzettingen te zijn. Tegen kolonisten die weigeren te vertrekken, wordt het leger ingezet.

Kolonistenleiders zeiden dat ze ook na de goedkeuring van het terugtrekkingsplan hun strijd ertegen niet zullen staken. Pinchas Wallerstein, een van de leiders van de kolonistenbeweging, riep zijn aanhang op een „agressieve en sterke strijd” aan te gaan, maar geweld tegen Israëlische militairen te voorkomen. Vooralsnog heeft pas een kleine minderheid van de kolonisten toegezegd hun huizen vrijwillig te verlaten.

Sharon, die in het verleden gold als beschermheer van de kolonisten, zei dat het geen makkelijke en geen heuglijke dag was, maar dat de terugtrekking noodzakelijk is om de veiligheid van Israël te waarborgen. Sharon noemde het besluit om de Gazastrook te verlaten „de moeilijkste uit mijn carrière.”

Het terugtrekkingsplan werd aangenomen met zeventien stemmen voor en vijf tegen. De vijf tegenstanders van het ontruimingsplan zijn allen lid van Sharons eigen Likud-partij en werden geleid door minister van Financiën Benyamin Netanyahu, die aast op het leiderschap van de partij en, uiteindelijk, het premierschap.

Het enig overgebleven obstakel voor het terugtrekkingsplan van Sharon is een stemming over de begroting. De premier moet voor eind maart zijn begroting goed laten keuren door het Israëlische parlement. Gebeurt dat niet, dan valt het kabinet en is het terugtrekkingsplan vrijwel zeker van de baan.

Sharon heeft nog geen meerderheid gevonden voor zijn begroting. De seculiere Shinui-partij van oppositieleider Yosef Lapid heeft gedreigd tegen te stemmen omdat er meer geld wordt uitgetrokken voor ultraorthodoxe partijen. Shinui is echter voorstander van het terugtrekkingsplan en het is zeer onwaarschijnlijk dat die partij de terugtrekking op het spel zal zetten om budgettaire redenen.

Later zondag keurde het kabinet ook definitief het verloop van de veiligheidsmuur rond de Westelijke Jordaanoever goed. Met de muur zal 6 procent van de Palestijnse grond op de Westoever worden ingenomen, inclusief twee grote joodse nederzettingen bij Jeruzalem. Het definitieve verloop van de muur, die Israël volgens Sharon moet beschermen tegen Palestijnse strijders, wijkt sterk af van het oorspronkelijke plan, waarin eenvijfde van het Palestijnse grondgebied zou worden ingenomen. Het Israëlische hooggerechtshof oordeelde dat het oorspronkelijke plan te veel Palestijnen schade zou berokkenen.

Israël heeft intussen na ruim vier jaar weer een Jordaanse ambassadeur. Marouf al-Bakhit, de voormalige ambassadeur van Jordanië in Turkije, heeft zondag zijn post in Tel Aviv ingenomen. Ook Egypte heeft zondag bekendgemaakt dat er een nieuwe ambassadeur naar Israël gestuurd zal worden. Het gaat om Mohammed Assem, een vertrouweling van president Hosni Mubarak en nu de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Egypte in Sudan.

Jordanië en Egypte besloten na de Midden-Oostentop van 8 februari de betrekkingen met Israël weer op ambassadeursniveau terug te brengen. Beide landen, de enige twee Arabische staten die een vredesverdrag met Israël hebben gesloten, riepen naar aanleiding van de tweede intifada in september 2000 hun ambassadeurs uit Israël terug, uit protest tegen de in hun ogen harde wijze waarop Israël tegen de Palestijnse opstand optrad.

Nu Israël en het nieuwe Palestijnse bestuur een bestand overeen zijn gekomen, vinden beide landen de tijd gekomen om de betrekkingen met de joodse staat naar een hoger niveau te tillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer