Israël gaat meer humanitaire hulp toelaten in Gaza
Israël gaat meer hulp toelaten in de belegerde Gazastrook. Zo wordt onder meer een gesloten grensovergang in het noorden heropend. Dat maakte het kabinet van premier Benjamin Netanyahu bekend na eisen van VS-president Joe Biden, melden Israëlische media.
Na een bijeenkomst donderdagavond maakte het veiligheidskabinet bekend dat via de Israëlische haven van Ashdod tijdelijk humanitaire hulp geleverd mag worden. Ook de grensovergang Erez in het noorden van de Gazastrook, die gesloten is sinds de Hamas-aanval van 7 oktober, wordt heropend. Ten slotte gaat Israël meer leveringen toestaan vanuit Jordanië via de grenspost Kerem Shalom.
„De verhoogde hulp zal een humanitaire crisis voorkomen”, aldus een mededeling van Netanyahu, „en is van cruciaal belang voor het verzekeren van de voortzetting van de gevechten en het bereiken van de oorlogsdoelen.”
De VS voorzien Israël van wapens, maar in Washington is sprake van „groeiende frustratie” jegens Israël, zei het Witte Huis donderdag. Voor het eerst heeft president Joe Biden gewaarschuwd dat de Amerikaanse hulp voortaan afhangt van de handelingen van Israël.
De VS eisten een toename van de humanitaire hulp, de opening van extra grensovergangen en een afname van het geweld tegen burgers en met name hulpverleners. Daarvan kwamen er eerder deze week zeven om bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi van de ngo World Central Kitchen (WCK). Eerder donderdag noemden de Spaanse ngo’s Open Arms en WCK die aanval juist als reden dat ze stoppen met hun pogingen hulpgoederen over zee naar Gaza te brengen.
„Deze maatregelen moeten nu snel worden geïmplementeerd en volledig”, reageerde een veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis in een verklaring.