Dijkstra sust zorgen SGP over abortuspil
Er zijn voldoende regels die waarborgen dat het voorschrijven van abortusmedicatie op afstand veilig verloopt, zo lang het kabinet nog sleutelt aan een aanpassing van de Geneesmiddelenwet.
Dat schrijft minister Dijkstra (Medische Zorg) in antwoord op Kamervragen van SGP’er Diederik van Dijk.
Gedurende het wijzigingstraject is de tijdelijke beleidsregel ”voorschrijven via internet” van kracht. De SGP is bezorgd dat die het voor pro-abortusorganisaties makkelijker maakt om ongewenst zwangere vrouwen per post abortuspillen toe te sturen, maar Dijkstra deelt die zorg dus niet.
In de brief meldt ze wel dat één Nederlandse abortuskliniek de tijdelijke beleidsregel is gaan gebruiken voor het kunnen opsturen van abortuspillen na alleen een digitaal consult, dus zonder de zwangere vrouw in levenden lijve te hebben gezien. De zorginspectie heeft daar inmiddels weet van en betrekt dit bij haar toezicht op deze kliniek, meldt Dijkstra.
Van organisaties die op illegale wijze abortuspillen aanbieden via internet heeft de minister geen weet. Meldingen daarover boden de zorginspectie geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. Het OM spande de afgelopen tien jaar wel twee zaken aan wegens het verhandelen van abortuspillen, waarvan er één nog onder de rechter is.
Van twee abortusorganisaties waarvan bekend is dat ze in Nederland actief zijn en waar Van Dijk specifiek naar informeert, zegt Dijkstra dat ze niet handelen in strijd met de wet. Het gaat om Women on Web en het Abortion Network Amsterdam. Die laatste club houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van buitenlandse vrouwen die in Nederland een zwangerschap willen afbreken. Women on Web verstuurt abortusmedicatie na onlineconsulten, maar mag dat doen omdat het Canadese bedrijf onder de Canadese wetgeving valt.
Op 8 april debatteert de Kamer over een initiatiefnota van GL-PvdA, die het kabinet vraagt mogelijk te maken dat Nederlandse organisaties abortuspillen mogen opsturen naar vrouwen in landen met een beperkte toegang tot abortusvoorzieningen. Volgens oud-zorgminister Kuipers kleefden daar de nodige mitsen en maren aan. Om daar ruimte voor te bieden, is het verduidelijken van de bestaande abortuswet wenselijk; iets wat Kuipers in december het liefst overliet aan een nieuw, missionair kabinet. Hij wees verder op het risico dat groen licht geven voor de nota de diplomatieke verhoudingen met conservatieve landen onder druk kan zetten. Nederland kan zelfs te maken krijgen met uitleveringsverzoeken van landen die een procedure willen beginnen tegen de hulpverlener die de pillen heeft opgestuurd.
Welk standpunt Dijkstra inneemt over de nota, is nog niet bekend.