EconomieBuurtsuper

Supermarkt voor én van inwoners dorp Borssele

Een dorp zonder supermarkt, dat laten we niet gebeuren, moeten ze gedacht hebben in Borssele. Bevlogen inwoners van het Zeeuwse dorp runnen er nu zelf een.

Jan Dirk van Scheyen
29 March 2024 14:33Gewijzigd op 29 March 2024 15:31
Met het aansnijden van een taart opende burgemeester Gerben Dijksterhuis (m.) de Buurtsuper Borssele. Links dorpsraadvoorzitter Willem Jan Joosse. beeld Van Scheyen Fotografie
Met het aansnijden van een taart opende burgemeester Gerben Dijksterhuis (m.) de Buurtsuper Borssele. Links dorpsraadvoorzitter Willem Jan Joosse. beeld Van Scheyen Fotografie

Afgelopen zomer gaf Jan Krijger er de brui aan. De ondernemer stopte met zijn buurtsuper BuurtGemak, de enige supermarkt van Borssele. De winkel was een geliefde ontmoetingsplaats voor de inwoners. Die kunnen we toch niet zomaar laten verdwijnen, dacht een groep bezorgde burgers. Ze besloten gezamenlijk in actie te komen om een doorstart met de supermarkt te maken. En dat is gelukt.

Er werd gekozen voor een, voor Zeeuwse begrippen, unieke formule. Een coöperatie, met leden en een bestuur, ging de supermarkt exploiteren.

Na ruim een jaar van intensieve voorbereiding is de supermarkt donderdag feestelijk geopend. De initiatiefnemers, maar ook de rest van het dorp, zijn erg blij met het resultaat.

Voorzitter van de dorpsraad Willem Jan Joosse (50) is een van de drijvende krachten achter de doorstart. „Onze Coöperatie Dorpswelzijn Borssele heeft inmiddels meer dan 250 leden”, vertelt hij. „Die dragen financieel bij in de exploitatie van de winkel. Hun steun was echt nodig om de winkel nieuw leven in te kunnen blazen. We hebben ook geld ontvangen van diverse fondsen. Daarbij heeft een aantal bedrijven uit het dorp en uit het nabijgelegen Sloegebied, zoals elektriciteitsproducent EPZ en olieraffinaderij Zeeland Refinery, een duit in het zakje gedaan. Daar zijn we oprecht blij mee.”

Ontmoeten

Joosse vertelt dat de buurtsuper vooral voor de oudere dorpsbewoners altijd een plek is geweest waar ze, naast het doen van de dagelijkse boodschappen, dorpsgenoten konden ontmoeten tijdens hun dagelijkse ommetje. „Het was vaak het enige verzetje voor mensen die de rest van de dag thuiszitten. Juist ook voor deze groep is het fijn dat de super nu weer open is. Midden in de winkel hebben we een ontmoetingstafel geplaatst waar je gratis een kopje koffie of thee kunt drinken en een praatje kunt maken.”

De terugkeer van de supermarkt is belangrijk voor de leefbaarheid in het 1500 inwoners tellende Borssele, onderstreept Joosse. Of zoals vrijwilligster Petra van Adrichem het omschrijft: „Samen voor de buurtsuper, maakt de buurt super!”

Alle schoolkinderen uit Borssele mochten erbij zijn. Zij zijn immers de toekomstige klanten en misschien ook wel medewerkers van de heropende supermarkt van het dorp. beeld Van Scheyen Fotografie

Dorpsbewoners en alle schoolkinderen uit Borssele stroomden donderdagochtend buiten vóór de winkel toe om getuige te zijn van de officiële opening van Buurtsuper Borssele door burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Die noemde het „een verdienste van alle inwoners” dat de supermarkt is behouden. „De manier waarop het hele dorp hier de schouders onder heeft gezet, mag gerust een voorbeeld worden genoemd voor veel andere kernen die voor dezelfde uitdaging staan”, zei Dijksterhuis.

De manier waarop het hele dorp hier de schouders onder heeft gezet mag gerust een voorbeeld worden genoemd

Drie betaalde medewerkers, waaronder een coördinator en zo’n dertig vrijwilligers, gaan samen Buurtsuper Borssele draaiende houden. Het team is van alle markten thuis: kassa draaien, vakken vullen, verse broodjes bakken in de van Krijger overgenomen oven, schoonmaken, bezorgen van boodschappen en technische klusjes doen.

Geen winst

Joosse zegt te hopen dat „de winkel van en voor de bewoners”, zoals hij de buurtsuper aan de Wielingenstraat noemt, goed gaat draaien. „Maar we hoeven als coöperatie in principe geen winst te maken”, legt hij uit. „En als we dat wel doen, bewaren we het geld voor eventueel grootschalig onderhoud. Blijft er daarna nog wat over, dan gaat dat terug naar de ruim 250 leden. Zo doen we iets terug voor hen, want ieder lid van de coöperatie legt jaarlijks vijftig euro in.”

Meer over
Supermarkt

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer