Europese Commissie: Nederland te traag met saneren schuldenberg
De Nederlandse overheid doet te weinig om de schuldenlast van huishoudens te beperken, waarschuwen experts van de Europese Commissie in een rapport.
Die signaleren wel een bescheiden vermindering van de schulden van huishoudens, maar volgens de berekeningen van de Europese Commissie zijn die vooral toe te schrijven aan rekentechnische gevolgen van de inflatie en niet door een veranderd beleid.
De oorzaak van het probleem is bekend. De hoge hypotheeklasten door de gunstige Nederlandse belastingregeling jagen particuliere schulden en huizenprijzen op. Maar hierdoor behoren de schulden van Nederlandse particulieren tot de hoogste in Europa. Dit maakt „huishoudens kwetsbaar voor economische schokken”, zo stelt het rapport.
Het rapport signaleert weliswaar met instemming dat de regeling wordt afgebouwd dat mensen tot 40 jaar belastingvrij 100.000 euro mogen ontvangen voor het kopen van een huis. Maar de experts adviseren, niet voor het eerst, dat er eigenlijk methoden moeten worden ontwikkeld waardoor de hoogte van toegestane hypotheken in een gezondere verhouding staat tot inkomens. Ook blijft volgens dit rapport de rente-aftrek voor hypotheken nog te royaal „ondanks recente pogingen om deze te verminderen”.
Het rapport is een tussenstap voor een uitgebreidere analyse die de Europese Commissie in juni presenteert.