Kerk Winsum wil veertig tiny houses laten bouwen
De protestantse gemeente Winsum-Halfambt (Groningen) wil veertig tiny houses laten bouwen op haar grond. „Er is veel vraag naar”, vertelt Hille Meetsma. „We hebben tweehonderd aanvragen gehad.”
Meetsma was drie jaar lang penningmeester van de kerkvoogdij van de protestantse gemeente Winsum-Halfambt (PGWH). In die functie keek hij ook naar de financiële positie van de gemeente. „Die was op dat moment niet slecht, maar het was wel de vraag hoe het over vijftien of twintig jaar zou zijn. De kosten nemen toe en het aantal leden wordt minder. We hebben zelfs de eerste energieneutrale kerk van Nederland, maar dan nog zijn de vooruitzichten op termijn dusdanig dat actie gewenst is.”
Samen met de kerkrentmeesters kwam hij op het idee om wat met de grond te doen. „De kerk heeft heel wat grond verpacht aan boeren. Daar zouden we ook wat anders mee kunnen doen. In verband met de aanleg van een nieuwe rondweg konden de contracten worden aangepast. In plaats van een langlopend hebben we gekozen voor een kortdurend contract, zodat we onze plannen konden uitwerken.”
Ze hebben geresulteerd in de oprichting van de stichting Terra Nova, waarvan Meetsma programmamanager is. Met de stichting wil de PGWH, samen met onder andere de Nederlandse gereformeerde kerk, de kerk in het dorp weer op de kaart zetten „door middel van rentmeesterschap met een directe link naar de aarde en het welzijn van de mensen”. Met de ontwikkeling van een ecologische en sociale zone op een gebied van 7,5 hectare wil de kerk tot een voorbeeld zijn voor anderen. De zone krijgt een parkachtige uitstraling.
In die zone komt plaats voor onder andere een voedselbos, een bezinningstuin en een zonnepark, maar ook voor tiny houses. „In eerste instantie wilden we zestig van deze kleine huizen neerzetten, maar dat aantal is, na overleg met de burgerlijke gemeente Het Hogeland, verminderd tot veertig”, zegt Meetsma. „Er kwamen 200 aanvragen, zowel van mensen uit de omgeving als van anderen die hier willen komen wonen. Nadat we inschrijfgeld zijn gaan vragen, daalde het aantal tot vijftig. We bekijken hoe we hiermee omgaan.”
De plannen moeten nog door de gemeenteraad van Het Hogeland worden goedgekeurd. „Er is een bestemmingsplanwijziging nodig”, aldus Meetsma. „De gemeente is positief, maar wil wel eerst onderzoek doen. Naar verwachting komen de plannen na de zomer in de raad aan de orde.”
De ideeën uit Winsum hebben al bekendheid gekregen. Op 12 juni wordt er, in samenwerking met Groene Kerken, in het Groningse dorp een congres georganiseerd, waarin dit project aan de orde komt. Meetsma: „We hebben gemerkt dat er veel belangstelling is en willen anderen helpen een dergelijke stap te zetten. Zo hopen we als kerk een bijdrage te leveren aan de samenleving.”