Waterschap onderzoekt herkomst landbouwgif in Noord-Holland
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet onderzoek naar de herkomst van een landbouwgif dat al sinds 1998 is verboden, maar dat toch is aangetroffen in het oppervlaktewater in delen van de regio. Dat meldt het schap, verantwoordelijk voor het waterbeheer in het noorden van Noord-Holland, na vragen over de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb.
Recent stelde Mobilisation for the Environment (MOB) vast dat dinoterb op tal van plekken in Noord-Holland voorkomt. De milieuorganisatie diende een handhavingsverzoek in bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook GroenLinks en PvdA in Noord-Holland wilden opheldering over de kwestie.
Het hoogheemraadschap bevestigt dat metingen laten zien dat „op meerdere plaatsen in Noord-Holland” dinoterb is gevonden. „Het is onbekend hoe, wanneer en waarom deze stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen.” Volgens het waterschap is er geen enkele concrete aanwijzing voor een mogelijke overtreding. Ook is niet duidelijk waar het landbouwgif vandaan komt. Zolang dat nog niet vaststaat, kan er ook niet worden gehandhaafd, stelt het schap. „Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, aldus hoogheemraad Jos Beemsterboer, die verantwoordelijk is voor waterkwaliteit.
MOB stelde eerder dat dinoterb mogelijk illegaal wordt gebruikt in de sierbloementeelt. Volgens de milieuclub is het in ieder geval onwaarschijnlijk dat het bestrijdingsmiddel het gevolg is van historische uitspoeling uit de tijd dat het middel nog was toegestaan, omdat de gemeten concentraties nu hoger zouden zijn dan ruim tien jaar geleden op dezelfde plek. Het hoogheemraadschap zegt dat niet uit te sluiten is dat de huidige vervuiling door historisch gebruik komt. Dat wordt nu onderzocht. Ook herhaalt het waterschap dat het de eigen meetdata gaat controleren, „om echt zeker te weten of het klopt wat er staat”, zei een woordvoerder daar eerder over.