Rusland wil besluit uit 1954 over Krim terugdraaien
Russische parlementariërs hebben een wetsvoorstel ingediend om een besluit uit 1954 om de Krim van Rusland aan Oekraïne over te dragen, teniet te doen. Met die stap lijkt Rusland een juridische grondslag te willen creëren voor de illegale annexatie van de Krim, volgende week precies tien jaar geleden. Met de voorgenomen wetswijziging zou het land kunnen betogen dat de Krim nooit onderdeel heeft uitgemaakt van Oekraïne.
In het wetsontwerp wordt de overdracht van 1954 beschreven als willekeurig en illegaal, omdat er geen referendum werd gehouden en de Sovjetautoriteiten niet het recht hadden om zonder toestemming van de ene deelrepubliek grondgebied naar de andere over te dragen. Rusland en Oekraïne waren beide onderdeel van de Sovjet-Unie. De Russische president Vladimir Poetin heeft de overdracht van de Krim in 1954 onder de toenmalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov aan de kaak gesteld als een schending van de toenmalige wettelijke normen.
Inwoners van de Krim stemden samen met de rest van Oekraïne in een referendum voor onafhankelijkheid toen de Sovjet-Unie uiteenviel en Rusland en Oekraïne elkaars grenzen erkenden.
In februari 2022 gebruikte Rusland de Krim als basis voor zijn grootschalige invasie van de rest van Oekraïne. Sindsdien heeft het de annexatie van vier andere Oekraïense provincies uitgeroepen.