Buitenland

Palestijnen boos over vrijlating gevangenen

De Palestijnse beweging Hamas heeft scherpe kritiek geuit op de lijst van vijfhonderd Palestijnse gevangen die door Israël zullen worden vrijgelaten. De vrijlating geldt als gebaar van goede wil naar de nieuwe Palestijnse president Abbas. De groepering beschuldigt Israël ervan niet serieus in te gaan op de Palestijnse eisen.

ANP
17 February 2005 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Hamas klaagde in een vlugschrift donderdag dat geen langgestraften, zieke gedetineerden, vrouwen of minderjarigen vrijkomen. De meeste personen op de lijst hebben al tweederde van hun straf erop zitten, aldus Hamas.

De vrijlating van Palestijnse gevangen door Israël is een belangrijke voorwaarde van Hamas om het bestand met Israël te continueren. Hamas verbond nog geen consequenties aan de kritiek op Jeruzalem.

Er kwamen donderdag echter ook positieve geluiden uit het Midden-Oosten. Het Israëlische leger maakte een einde aan de omstreden praktijk om huizen van Palestijnse daders van aanslagen op te blazen.

Een onderzoekscommissie van het Israëlische leger kwam tot de conclusie dat de vernietiging van huizen andere Palestijnen niet afschrikt van het plegen van aanslagen. Volgens de commissie onder leiding van generaal–majoor Udi Shani blijkt dat slechts twintig keer een aanslag is voorkomen door de dreiging van het opblazen van een huis. Het beleid leidde volgens hem niet tot afschrikking, maar tot haat en vijandigheid richting Israël.

Israël stelde de vergeldingsmaatregel in de zomer van 2002 in. Tot vorig jaar zomer vernietigde het leger 270 huizen van familieleden van Palestijnse daders van aanslagen, vooral in de Westelijke Jordaanoever.

De afschaffing van de maatregel kan het vertrouwen tussen Israël en Palestijnse leiding verder doen groeien. De ontspanning was mogelijk na het overlijden van de dwarsliggende Palestijnse president Arafat en de daaropvolgende Palestijnse verkiezingen.

De nieuwe Palestijnse regeringsploeg treedt maandag aan. De regering onder leiding van premier Ahmed Qurei krijgt dan in het parlement naar verwachting het vertrouwen van een ruime meerderheid van de afgevaardigden.

Rugdekking was er donderdag in Israël voor premier Sharon, die weerstand opriep met zijn plan de joodse nederzettingen in de Palestijnse Gazastrook te ontruimen. De Israëlische justitie maakte bekend dat de regeringsleider niet wordt aangeklaagd in een slepende corruptiezaak.

Het onderzoek tegen Sharon wordt gestopt wegens gebrek aan bewijs, stelde de procureur-generaal. De magistraat klaagt wel Sharons zoon, de afgevaardigde Omri, aan en hij zal om opheffing van diens parlementaire onschendbaarheid vragen.

Met het besluit komt een eind aan een driejarig onderzoek naar lege vennootschappen die waren opgezet voor het doorsluizen van buitenlandse donaties voor Sharons verkiezingscampagne in 1999. Justitie vervolgt een van deze betrokken bedrijven en zijn directeur.

Vorig jaar besloot justitie in een andere corruptiezaak ook al om de premier niet te vervolgen. Tegen Sharon loopt nog een derde justitieel onderzoek. Hij zegt in geen van de zaken schuldig te zijn.

De zoon van Sharon wordt volgens het Franse persbureau AFP beschuldigd van het geven van valse verklaringen en het vervalsen van documenten. Het Knesset-lid kan daarvoor een straf van maximaal zeven jaar krijgen en een geldboete.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer