Koning ondanks oproep moskeeën bij opening Holocaustmuseum zondag
Koning Willem-Alexander is ondanks een oproep van meer dan tweehonderd moskeeën bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam, omdat het museum „van grote betekenis en nationaal belang” is.
Eerder donderdag hadden ruim tweehonderd moskeeën de koning gevraagd om Herzog niet te ontvangen in Amsterdam. Zijn komst is volgens de islamitische gebedshuizen „zeer omstreden” onder meer omdat hij volgens hen eind vorig jaar de tekst „Ik vertrouw op je” schreef op een granaat die werd afgevuurd op het dichtbevolkte Gaza.
Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten aan het ANP. De moskeeën vroegen de koning de opening zondag niet bij te wonen, omdat de Israëlische president Isaac Herzog ook aanwezig is.
„Het Holocaustmuseum is een nationaal museum met internationaal karakter, daarom zijn meerdere staatshoofden uitgenodigd”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Naast Herzog zijn dat de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen en de Duitse Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig.
Willem-Alexander krijgt zondag een rondleiding door het Holocaustmuseum waar de geschiedenis van de Jodenvervolging verteld wordt. Dat gebeurt aan de hand van 2500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnames en installaties. De koning houdt daarnaast een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge.
Het koningspaar sprak vorige week donderdag met Amsterdammers met Palestijnse, Joodse en islamitische achtergrond over de impact van de oorlog in Gaza. Na afloop van de gesprekken zei Willem-Alexander dat die „goed” waren en had hij het over een „zeer interessante” bijeenkomst. In november sprak het paar op Paleis Huis ten Bosch met Nederlandse betrokkenen over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden.