Hongkong publiceert ontwerp nieuwe veiligheidswet
De regering van Hongkong heeft vrijdag het ontwerp van een nieuwe nationale veiligheidswet gepubliceerd. Daarin zijn onder meer levenslange straffen opgenomen voor landverraad, en forse straffen voor spionage en overtredingen rond staatsgeheimen.
Op het aanzetten tot lidmaatschap van een verboden organisatie staat in de plannen een straf van zeven jaar, bezit van een ‘opruiende’ publicatie kan drie jaar cel opleveren. Daarbij hoeft niet bewezen te worden dat de overtreder gewelddadige plannen had.
Hongkong kondigde eind januari aan de huidige, al omstreden veiligheidswet uit te willen breiden. Critici vrezen dat de aanpassingen de vrijheden in Hongkong verder zullen aantasten. De regering van Hongkong heeft daar tegenin gebracht dat veel westerse landen soortgelijke veiligheidswetten hanteren.
Volgens de hoogste bestuurder van Hongkong, John Lee, is de uitbreiding nodig omdat de huidige wetgeving niet voldoet aan de ‘minigrondwet’ die in de stadstaat geldt sinds de terugkeer onder Chinees bestuur in 1997. Daarin staat onder meer dat Hongkong wetten moet invoeren rond het tegengaan van veiligheidsgerelateerde misdrijven, waaronder landverraad en spionage.
De centrale regering in Beijing drukte in 2020 een veiligheidswet door die het streven naar afscheiding, terrorisme, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt. Sindsdien zijn in Hongkong bijna driehonderd mensen opgepakt op verdenking van het overtreden van de veiligheidswet. Onder hen zijn prominente politici, prodemocratische activisten, mensenrechtenadvocaten en journalisten.
De regering van Hongkong gaat vrijdagochtend (lokale tijd) in debat over de voorgestelde aanpassingen.