Politiek

De Jonge: NS niet over de schreef met optreden tegen christelijke jongeren

De groep van 35 christelijke jongeren die in december christelijke liederen zongen, folders uitdeelden en reizigers aanspraken op Utrecht CS overtraden de huisregels van de NS die in het zogeheten incheckgebied van het station gelden.

Redactie politiek
7 March 2024 18:42Gewijzigd op 8 March 2024 08:29
beeld ANP, Ramon van Flymen
beeld ANP, Ramon van Flymen

Om die reden waren de veiligheid- en servicemedewerkers van NS bevoegd op te treden en de jongeren te sommeren hun activiteiten te beëindigen.

Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge donderdag op schriftelijke Kamervragen van de ChristenUnie.

Volgens De Jonge behelzen de huisregels onder meer dat voor het verspreiden van teksten vooraf schriftelijke toestemming is vereist. Aanwijzingen op grond van die regels dienen te worden opgevolgd. De NS kijkt volgens hem niet naar de inhoud van de teksten.

Over de afweging van de NS om niet met de hand over het hart te strijken, maar handhavend op te treden, wil De Jonge zich niet uitlaten. Dat is volgens hem de vrijheid van de vervoerder. Of de activiteiten van de jongeren wellicht bescherming genoten omdat ze vielen onder de noemer van vrijheid van meningsuiting (demonstratie of manifestatie) is volgens hem ter beoordeling van het lokaal gezag.

Hij gaat evenmin in op de vraag of het uit te leggen is dat de NS niet ingreep toen enkele dagen daarvoor honderden tot duizenden mensen op dezelfde plek een pro-Palestinamanifestatie bijwoonden en daarbij antisemitische leuzen bezigden. Elke actie vergt een eigen beoordeling, en bij het in goede banen leiden van demonstraties komt het lokaal gezag nu eenmaal geregeld voor „ingewikkelde afwegingen” te staan, zo tekent De Jonge aan.

Vervolgacties

CU-Kamerlid Pieter Grinwis reageerde donderdag tijdens een debat over de NS ontstemd op de antwoorden van De Jonge. Hij blijft het krom vinden dat christelijke jongeren worden weggestuurd, terwijl de pro-Palestinademonstraties ongehinderd doorgang kunnen vinden. „Er kan zelfs geen bestraffend woord vanaf”, aldus een geërgerde Grinwis donderdag. „De Ns zegt niet op te kunnen treden, de regering staat erbij en kijkt ernaar.”

Grinwis laat het er niet bij zitten. Donderdag stelde hij twee vervolgacties voor, waaronder het vergroten van de bevoegdheden van de NS-boa’s, zodat deze de demonstraties alsnog kunnen beëindigen. Het Kamerlid wil verder dat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in gesprek gaat met de grote stadsburgemeesters in een poging hen te overreden sneller op te treden tegen de betogingen. „Die moeten worden verplaatst naar waar ze horen. Niet de stationshal, maar het stationsplein”, aldus Grinwis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer