Honderden mensen bij pro-Palestina-protesten
Honderden mensen hebben donderdagavond meegedaan aan pro-Palestijnse demonstraties op treinstations en bij de Tweede Kamer.
Op stations in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen verzamelden honderden betogers zich rond 18.00 uur om op te roepen tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza. Ook bij het gebouw van de Tweede Kamer werd geprotesteerd.
Volgens een woordvoerder van de organisatie werd een demonstrant die een hoofddoek droeg in Rotterdam bespuugd door een man die het niet met het protest eens was.
In de hal van Amsterdam Centraal riepen de mensen onder meer „cease fire now”, „from the river to the sea, Palestine will be free”, „Israël is terrorist” en „Israël is crime”.
Op station Rotterdam Centraal zaten de demonstranten op de grond in het midden van de hal, buiten de controlepoorten. Ook daar klonk de omstreden kreet „from the river to the sea”. Ook riepen ze „Rutte schande, bloed aan je handen”.
In Utrecht hoopte initiator Naomi de Bruijn dat de aanwezigen met de actie hun „bezorgdheid en urgentie kenbaar konden maken”. Voor haar is de kracht van de sit-in dat die „op meerdere plekken tegelijk” is. Twee mensen die tegen de demonstratie en bepaalde uitspraken waren, zijn na overleg met de politie weggegaan.
Aan het einde van de middag verzamelde zich voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag een groep van zo’n tweehonderd actievoerders voor een sit-in. Op de grond lagen vellen met daarop namen van omgekomen Palestijnse slachtoffers in Gaza. Komende dinsdag willen actievoerders aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen weer protesteren in Den Haag.
Grondrecht
De NS en ProRail hebben in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad gevraagd om het openbaar vervoer veilig bereikbaar en toegankelijk te houden tijdens demonstraties. De demonstraties plaatsen de NS en ProRail voor een dilemma, zo wordt in de brief geschetst. Ze leiden namelijk „mogelijk tot overlast en onveilige situaties voor demonstranten, reizigers, medewerkers en hulpdiensten”. Aan de andere kant noemen de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is.