DSM boekt 262 miljoen winst
DSM heeft vorig jaar een nettowinst gemaakt van
262 miljoen euro tegen 139 miljoen euro in 2003, een stijging van 88 procent. De omzet steeg met 28 procent naar 7,75 miljard euro. Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering nam met 54 procent toe van 233 miljoen euro naar 359 miljoen euro.
Dat heeft het chemieconcern donderdagmorgen bekendgemaakt. DSM zelf dacht in oktober nog dat het resultaat met 50 procent zou stijgen.
Ook het vierde kwartaal verliep gunstig, met een nettoresultaat van 82 miljoen tegen 68 miljoen in het vierde kwartaal van 2003. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwacht het chemiebedrijf een „substantieel hoger resultaat.”
De definitieve cijfers werden enigszins gedrukt door een afwaardering. De bijzondere lasten -bijna 100 miljoen euro- hadden vooral betrekking op reorganisaties binnen Life Science Products. Life Science heeft al geruime tijd te kampen met een malaise op de markt van de antibiotica. DSM verwacht dat in de tweede helft van 2005 de effecten van de herstructurering bij dit onderdeel hun vruchten zullen gaan afwerpen.
Bestuursvoorzitter P. Elverding reageerde verheugd op de resultaten. „Hoewel we in 2004 bepaald niet in alle opzichten de wind in de zeilen hadden, heeft DSM in het afgelopen jaar duidelijk sterker gepresteerd. Financieel is het bedrijf kerngezond.” Toch wil hij de winstgevendheid de komende jaren „verder vergroten.” De topman van het chemiebedrijf verwacht onder vergelijkbare marktomstandigheden een opgaande lijn.
DSM noemt de algemene vooruitzichten voor de wereldeconomie „niet ongunstig.” Wel zal de groei naar verwachting lager zijn dan in het afgelopen jaar. Voor Europa is DSM enigszins beducht voor een verder verzwakkende Amerikaanse dollar. Bovendien blijven de sterk schommelende grondstofprijzen en verstorende invloeden van geopolitieke ontwikkelingen een risico.
De autonome volumegroei over vorig jaar kwam uit op 8 procent. De groei werd enigszins geremd door de lage dollarkoers en de nagenoeg gelijkblijvende opbrengstprijzen. Zonder de lage dollar zouden de prijzen aanzienlijk zijn gestegen.
Door de problemen met penicilline liep het resultaat bij Life Science Products over het gehele jaar terug. De andere sectoren waarbinnen DSM actief is, deden het daarentegen goed. Ten opzichte van 2003 maakte Nutritional Products, de afdeling van vitamines en mineralen, zelfs een omzetsprong naar 1899 miljoen euro, tegen 469 miljoen het jaar daarvoor. De groei vlakte in het vierder kwartaal wel iets af.
Ook bij Performance Materials en Industrial Chemicals stegen de afzetvolumes fors. Vooral het laatste onderdeel presteerde goed. Daarbinnen bleef alleen het resultaat van DSM Melamine achter. De verkoopprijzen waren lager en de grondstofkosten stegen sterk.
DSM kondigde vanmorgen aan dat het bedrijf met het oog op de steeds verder stijgende vraag naar sterke vezels 50 miljoen euro gaat investeren in de bouw van een nieuwe vezelproductielijn in Greenville in de Verenigde Staten. Ook wordt de productie in Heerlen met 10 procent uitgebreid. De nieuwe lijn in Greenville betekent een vergroting van de capaciteit in de VS met meer dan 50 procent. De investeringen hebben te maken met de vraag naar Dyneema, een supersterke polytheenvezel.
DSM verwacht voor eind van dit jaar de divisie Bakery Ingredients af te stoten. De verkoop heeft te maken met de strategie van het bedrijf zich meer op kernactiviteiten te richten.