Ieder(in) noemt rapport over arbeidsongeschikten erkenning
Het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel is een erkenning dat het huidige stelsel te complex is, maar richt zich nog te eenzijdig op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Dat stelt Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Het rapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) is wel een „stap om het huidige stelsel fundamenteel te veranderen”.
„Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel is te complex en werkt niet voor mensen met een structurele en/of progressieve beperking”, schrijft Ieder(in). De organisatie noemt de regelingen waarmee mensen met een beperking te maken krijgen „buitengewoon onoverzichtelijk”. Het is volgens de koepel niet duidelijk bij welke instantie mensen moeten zijn, zoals gemeente of uitkeringsorganisatie UWV.
Vooral de Participatiewet is „niet passend” voor mensen met een beperking. „Financiële prikkels, zoals een partnertoets, hebben zelden het gewenste effect en belemmeren mensen in het leiden van hun leven. Het zorgt ervoor dat mensen hun leven lang afhankelijk blijven van hun omgeving. Dit is in strijd met het VN-verdrag Handicap”, aldus Ieder(in).
De organisatie wil dat er „nu met urgentie gewerkt wordt aan het herstel van bestaanszekerheid voor mensen met een beperking”. „Het water staat ze aan de lippen. Zij staan al jaren op achterstand en hun positie moet zo spoedig mogelijk verbeteren. Ieder(in) vindt het belangrijk dat bij het uitvoeren van de oplossingen de mensen waar het om gaat nauw worden betrokken.”
In het donderdag gepresenteerde rapport stelt de commissie dat inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken veel simpeler moeten. Juist vroeggehandicapten hebben last van deze ingewikkeldheid, maar voor deze groep heeft de commissie geen structurele oplossing.