Duitsland haalt opgelucht adem na arrestatie voortvluchtige RAF-verdachte
Na een jarenlange zoektocht is maandag in Berlijn een voormalig lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) opgepakt. Het gaat om de inmiddels 65-jarige Daniela Klette, meldt het openbaar ministerie. Duitsland haalt opgelucht adem. Vier vragen.
Wat is de RAF?
De RAF (Nederlands: Rode Legerfractie) was de actiefste naoorlogse links-extremistische terreurgroep in Duitsland, die op 14 mei 1970 werd opgericht en voornamelijk actief was in het toenmalige West-Duitsland. De organisatie wilde de imperialistische samenleving ontwrichten, uit protest tegen het kapitalisme, de Vietnamoorlog en de invloed van ex-nazi’s.
Kort na de oprichting verklaarde Ulrike Meinhof, het ideologische brein achter de RAF, dat extreem geweld tegen personen geoorloofd was. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor ontvoeringen, vliegtuigkapingen, bankovervallen, bomaanslagen en het plegen van 34 moorden.
In de herfst van 1977 bereikte de terreur een hoogtepunt met de kaping van een Lufthansavliegtuig en de ontvoering van Hanns Martin Schleyer, voorzitter van de Duitse werkgeversorganisaties. Hij overleefde de ontvoering niet. In hetzelfde jaar werd Jürgen Pronto, directeur van de Dresdner Bank, doodgeschoten. In 1998 meldde de RAF dat ze zichzelf had opgeheven.
Waarvan wordt Daniela Klette beschuldigd?
Daniela Klette behoort samen met de nog voortvluchtige Burkhard Garweg en Ernst-Volker Staub tot de derde en laatste generatie RAF-leden, die ook na de opheffing van de terreurgroep actief bleven. In 1993 pleegde het trio een bomaanslag in een gevangenis in Weitestadt, Hessen. Daarna bleef het zes jaar stil, maar in de periode 1999-2016 waagden ze zich aan een reeks ernstige overvallen. De staatsrecherche van Nedersaksen beschouwde het drietal als „zeer gevaarlijk”. Tegen Klette, Garweg en Staub bestond een arrestatiebevel wegens zware overvallen en verdenking van poging tot moord.
In de afgelopen jaren werd ook in Nederland naar Klette gezocht, maar zonder resultaat. Het net rond de RAF-terroriste sloot zich maandag alsnog na een tip uit de Duitse bevolking. Haar identiteit is aan de hand van vingerafdrukken vastgesteld. Al die tijd leefde ze onder de naam Claudia.
Naast Klette werd in de Duitse hoofdstad ook een tweede verdachte gearresteerd. Volgens de Duitse politie gaat het niet om Garweg of Staub.
Heeft de RAF ook een link met Nederland?
Ja. Vier keer raakten leden van de beweging op Nederlandse bodem met de politie in vuurgevechten verwikkeld. Dat kostte aan drie Nederlanders het leven. Volgens de RAF ging het om ongelukjes; de beweging zou nooit van plan zijn geweest in Nederland misdaden te plegen.
Nederland was vooral een toevluchtsoord voor de terreurgroep. Leden huurden er appartementen, waar ze zich schuilhielden en nieuwe plannen beraamden.
De RAF werd in haar acties bijgestaan door Nederlanders, die de beweging hielpen bij wapentransporten, het uitbrengen van manifesten en het organiseren van protesten. De steun was vooral afkomstig van Nederlandse communistische bewegingen als de Rode Jeugd en het Rood Verzetsfront.
Welke impact heeft de arrestatie van Klette?
De terreurgroep hield Duitsland jarenlang in zijn greep. Nog altijd staat de RAF te boek als de meest beruchte terreurgroep van het land. Voor Duitsland is het daarom goed nieuws dat de terroriste is opgepakt. RAF-expert Butz Peters spreekt op de Duitse zender ZDF bovendien van een „enorme kans om in de geschiedenis van de derde generatie van de organisatie te kijken”. Tot op heden is daar weinig over bekend.