Schnitgerorgel Noordbroek moet oude klankkroon terugkrijgen
Op zaterdag 2 maart 2024 wordt het startsein gegeven voor een actie om het Schnitgerorgel (1696) in Noordbroek zijn oude klankkroon terug te geven.
Dat meldt Ergoedpartners.
Na 1850 verdwenen drie registers uit het rugpositief, die met elkaar de klankkroon van het orgel vormden. Het betreft de Octaaf 2’, de Sesquialter en de Scherp. In 1955 werden deze registers met de kennis van toen „op respectabele wijze gereconstrueerd”, maar ze vallen vandaag de dag met de kennis van nu letterlijk en figuurlijk uit de toon en sluiten niet goed aan op het hoofdwerkplenum.
De kerk van Noordbroek gaat binnenkort dicht voor de restauratie van de gewelfschilderingen. De orgelcommissie van Noordbroek wil de heringebruikname van het kerkgebouw, ergens in 2025, aangrijpen om dan ook de genoemde registers, gereconstrueerd in de stijl van Schnitger, te presenteren. Om dit te kunnen realiseren, wordt een geldwervingsactie gestart.
Arp Schnitger bouwde het orgel in 1696. In de eeuwen erna werkten onder andere Hinsz, Freytag en Van Oeckelen aan het tweeklaviers instrument, dat 24 stemmen telt.
Op 2 maart klinkt er muziek en zijn er korte bijdragen van divese sprekers. Er is een cd te koop, waarop Leonore Lub en Peter Westerbrink het Schnitgerorgel bespelen. De opbrengst ervan komt ten goede komt aan het project.
De gratis toegankelijke middag begint om 15.30 uur. Aanmelden kan via orgelprojectnoordbroek@ziggo.nl.