Knesset stemt in met compensatieplan
Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft definitief ingestemd met een wet die voorziet in de betaling van compensatie aan kolonisten die hun nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever moeten verlaten op grond van het ontruimingsplan van premier Ariel Sharon.
De wet werd gisteravond in derde lezing goedgekeurd met 59 stemmen voor en 40 tegen. Volgens de wet krijgen de 9000 kolonisten die hun huizen in de Palestijnse gebieden moeten verlaten in totaal 3,8 miljard shekel (667 miljoen euro) aan schadevergoedingen.
De financiële compensatie is bedoeld voor ongeveer 8000 mensen die moeten verkassen. Ze krijgen geld voor verlies van hun woning, andere bezittingen die achterblijven en voor verlies van werk. Per familie zal er gemiddeld een paar ton beschikbaar komen. Het is de bedoeling dat de terugtrekking tussen juli en september stapsgewijs plaatsheeft.
De wet was de laatste over het ontruimingsplan die nog door de Knesset moest worden goedgekeurd. De enige horde die premier Sharon nu nog moet nemen voor het plan deze zomer kan worden uitgevoerd, is een stemming over de begroting. Als de begroting niet voor eind maart wordt goedgekeurd door de Knesset, bestaat de mogelijkheid dat het kabinet van Sharon valt en er nieuwe verkiezingen worden gehouden. De verwachting is dat met een val van het kabinet ook de ontruiming van Gaza van de baan is.
De orthodoxe Shas-partij heeft gisteren bij monde van partijleider Eli Yishai al laten weten niet voor de begroting te zullen stemmen. Yishai deed zijn uitlatingen na een onderhoud met Sharon. Het besluit van Shas is waarschijnlijk ingegeven door het verzet van de partij tegen de terugtrekking uit de Gazastrook.
Israël zal de kolonisten aanmoedigen te gaan wonen in onderontwikkelde regio’s, zoals de Negev-woestijn. De regering tekende al wel aan dat niet voorkomen kan worden dat de kolonisten uit Gaza zich melden bij de nederzettingen in Palestijns gebied op de Westoever.
De Israëlische krant Ha’aretz repte gisteren van „een van de meest controversiële wetten” in de geschiedenis van de joodse natie. De terugtrekking uit de Gazastrook en de ontmanteling van enkele nederzettingen op de Westoever liggen uiterst gevoelig. Veel orthodoxe kolonisten zijn fel tegen, evenals hun religieuze vertegenwoordigingen in de politiek. De kwestie is ook binnen de rechtse Likudpartij van Sharon een twistappel.