Buitenland
Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

ANP

Na afloop spreken Europarlementariërs haar in Straatsburg toe en vervolgens debatteren ze over Navalny’s dood met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van België, op dit moment voorzitter van de EU-landen. Inzet van het debat is te komen tot een gemeenschappelijke steunbetuiging aan Russische mensenrechtenactivisten, journalisten en leden van de oppositie. Een stemming over die steunbetuiging is voor donderdag gepland.

Het Europees Parlement probeerde Aleksej Navalny de afgelopen jaren bij te staan en heeft hem in 2021 de jaarlijkse mensenrechtenprijs van het Europees Parlement toegekend. De Sacharovprijs, vernoemd naar de Sovjet-mensenrechtenactivist Andrej Sacharov, kon Navalny door zijn gevangenschap niet zelf in ontvangst nemen. Zijn dochter Darja kwam ervoor naar Straatsburg. In die periode bleef haar moeder Joelia nog grotendeels op de achtergrond. Dat is veranderd na de verdachte dood van haar man afgelopen 16 februari. Joelia Navalnaja heeft vorige week aangekondigd het werk van haar overleden echtgenoot te willen voortzetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer