Meerdere Europese landen: nog geen grondtroepen voor Oekraïne
Meerdere Europese landen hebben terughoudend gereageerd op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron. Die gaf aan dat het sturen van grondtroepen naar Oekraïne niet op voorhand moet worden uitgesloten. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Hongarije, Zweden, Polen en Tsjechië maakten later duidelijk zo’n stap nog niet te overwegen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dinsdag dat er overeenstemming was bij het Europese overleg in Parijs over Oekraïne dat er geen grondtroepen naar Oekraïne zouden gaan. Ook de voorzitter van coalitiepartner de Groenen Omid Nouripour zegt dat de inzet van troepen in Oekraïne „überhaupt geen thema is”.
In reactie op Macrons uitlatingen zegt de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó dat het Hongaarse standpunt „duidelijk en rotsvast is: wij willen geen wapens en geen troepen naar Oekraïne sturen”.
„Het zit er nog niet in”, reageerde de Zweedse premier Ulf Kristersson tegenover omroep SVT. „We hebben nu de handen vol aan het sturen van geavanceerd materieel naar Oekraïne.” Zweden maakte deze maand bekend ruim 7 miljard kroon (626 miljoen euro) uit te trekken voor een militair steunpakket voor Oekraïne, dat onder meer bestaat uit artilleriegranaten en andere munitie.
Premier Petr Fiala van Tsjechië en premier Donald Tusk van Polen lieten eveneens weten het sturen van troepen momenteel niet te overwegen. De Spaanse regering zegt een duidelijk standpunt te hebben ingenomen over de inzet van Europese grondtroepen in Oekraïne. „En dat is dat we het daar niet mee eens zijn”, stelde een regeringswoordvoerster.
De Britse regering liet weten geen plannen te hebben voor een „grootschalige inzet” van troepen. „Het Verenigd Koninkrijk traint al grote aantallen Oekraïense manschappen”, aldus een woordvoerder van premier Rishi Sunak. „En daarnaast geven we uiteraard steun aan Oekraïense troepen door materieel en voorraden te leveren.”
Macron had zijn uitspraak maandag gedaan en toen al benadrukt dat er internationaal nog geen overstemming is over zo’n verregaande stap. Hij zei wel dat „niets mag worden uitgesloten” om te voorkomen dat Rusland de oorlog wint. Het Kremlin waarschuwde daarop dat de inzet van westerse troepen in Oekraïne zou leiden tot een confrontatie tussen Rusland en de NAVO.