Binnenland

Rechter staat opvang asielzoekers in hotel Den Bosch toe

De gemeente Den Bosch en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mogen deze week een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad openen. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank in Den Bosch maandag na een kort geding bepaald.

ANP
26 February 2024 14:05Gewijzigd op 26 February 2024 14:22

De gemeente wil maximaal 250 asielzoekers opvangen in het voormalige Mövenpick Hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant. Ze zijn nu nog gehuisvest in de noodopvang in Rosmalen, die vrijdag 1 maart dichtgaat. Alternatieve locaties zijn afgevallen, zei de advocaat van de gemeente.

Het kort geding bij de bestuursrechter was aangespannen door omwonenden in de nabijgelegen Gestelse buurt en bedrijven op het Pettelaarpark. Zij vochten de vergunning aan die de gemeente vorige week maandag verleende voor het tijdelijke azc voor een periode van maximaal vijf jaar. Omwonenden vrezen voor hun veiligheid en voelen zich het afvoerputje van Den Bosch, vertelden ze tijdens de zitting.

Hun advocaat noemde de komst van een asielzoekerscentrum op het bedrijventerrein en in de buurt van een kwetsbare buurt „ondenkbaar”. „De belangen van omwonenden zijn volstrekt genegeerd.” De gemeente zegt een leefbaarheidsplan te hebben gemaakt voor de wijk en zet straatcoaches in.

Bedrijven vrezen leegstand op het kantorenpark, zei de raadsman tijdens het kort geding. „De komst van een azc met getraumatiseerde mensen is een dreun voor de eigenaren van de omliggende panden”, aldus de advocaat.

De rechter besloot vorige week op verzoek van de omwonenden de vergunning te schorsen. Die schorsing is maandag door de rechter opgeheven, zodat de asielopvang open kan. Het COA begint dinsdag met het plaatsen van units op het terrein en verwacht woensdag de asielzoekers te verhuizen naar de nieuwe locatie. In de groep bevinden zich 69 kinderen, die in Den Bosch naar school gaan.

De rechter gaf aan dat ze een lastige afweging moest maken, omdat er bij beide partijen grote belangen meespelen. Ze zei dat de gemeente een reeks maatregelen heeft genomen om de impact voor de buurt te beperken. Ook heeft het gemeentebestuur tijdens de zaak aangegeven dat humane opvang in het hotel mogelijk is en dat de afstand tot de woonwijk groot is, aldus de rechter.

De eisers reageerden „zwaar teleurgesteld” op de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer