Buitenland

Beiroet wil hulp bij onderzoek aanslag

Libanon gaat internationale deskundigen vragen te helpen bij het onderzoek naar de aanslag op ex-premier Rafiq Hariri. Dat is woensdag in kringen van de Libanese justitie vernomen. Het zou gaan om Zwitsers die zijn gespecialiseerd in explosieven en DNA.

Buitenlandredactie
17 February 2005 08:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Bij de aanslag kwamen in totaal vijftien mensen om het leven en raakten meer dan honderd personen gewond. De regering staat onder toenemende internationale druk om buitenlandse experts in te schakelen bij het onderzoek. Eerder wees de regering buitenlandse hulp af.

Het besluit om Zwitserse expertise in te schakelen komt nadat Saudi-Arabië een vlot onderzoek naar de dood van Hariri had geëist. Het Saudische koningshuis onderhield nauwe banden met de ex-premier. Die maakte in de jaren zeventig en tachtig fortuin in Saudi-Arabië.

Eerder vroegen Frankrijk en de Verenigde Staten al om een internationaal onderzoek. De Franse president Chirac was een persoonlijke vriend van Hariri. Ook de VN-Veiligheidsraad vroeg al om een volledig rapport naar de „omstandigheden, oorzaken en gevolgen” van de aanslag.

In Beiroet namen woensdag honderdduizenden mensen afscheid van Hariri. Onder strenge beveiliging werd de kist door straten van Beiroet gedragen. De kist werd later bijgezet in een moskee die met financiële hulp van de overleden voormalig premier en puissant rijke zakenman is gebouwd.

Zoals vaker bij begrafenissen van belangrijke personen in de Arabische wereld waren er chaotische taferelen in de straten en rond de moskee. Aanhangers van Hariri verdrongen zich om zijn lijkkist nog even te kunnen aanraken toen die de moskee werd binnengebracht. Een van de dragers van de kist, een zoon van Hariri, struikelde in het gedrang, waardoor de lijkkist even openging.

In de moskee waren behalve de nabestaanden van Hariri tal van geestelijken en internationale hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Onder hen waren de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, William Burns, en de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa.

De familie van Hariri wilde niet dat er leden van de Libanese regering aanwezig zouden zijn bij de dienst in de moskee. De nabestaanden houden het door buurland Syrië gedomineerde landsbestuur verantwoordelijk voor de moordaanslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer