Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Sint-Willibrordus Veldhoven nu klimkerk

In de voormalige Sint-Willibrorduskerk in Veldhoven is op 2 februari een indoor bouldercentrum geopend. De Mariakapel van de kerk blijft geopend, maar heeft een eigen ingang gekregen. De klokkentoren (een rijksmonument) en de begraafplaats blijven in gebruik.

Jan van ’t Hul
De Sint-Willibrorduskerk in Veldhoven. beeld Wikimedia
De Sint-Willibrorduskerk in Veldhoven. beeld Wikimedia

Het bouldercentrum in de kerk is ingericht voor de klimsport op lage rotsblokken. In plaatselijke media zegt pastoor Frank As begrip te hebben voor een herbestemming van zijn kerk, maar dat de kerk nu een klimkerk geworden is, spijt hem wel: „Dit is de plek waar mensen God zochten. Voor hun geestelijke gezondheid. Als mensen alleen naar hun lichamelijke gezondheid zoeken, glijdt een samenleving verder af, denk ik. Dan is er onverschilligheid en onverdraagzaamheid. Ik kan een mooi en gezond lichaam hebben, maar we gaan allemaal een keertje dood. Dan heb ik daar niets meer aan.”

De Willibrorduskerk dateert uit 1873, werd in de jaren vijftig uitgebreid met zijbeuken en werd in 2009 nog gerestaureerd. In 2023 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Voor het Vermeulenorgel (uit 1926) in de Willibroduskerk is nog geen nieuwe bestemming gevonden. Het is opgeslagen op de koorzolder van de Christus Koningkerk, de hoofdkerk van de parochie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer