Buitenland
Senaatsvoorzitter VS belooft Oekraïne extra hulp

De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS.

Redactie buitenland
De Amerikaanse Senaatsvoorzitter Cuck Schumer gaat op bezoek in Oekraïne om dat land van steun te verzekeren. beeld EPA, Jim Lo Scalzo
De Amerikaanse Senaatsvoorzitter Cuck Schumer gaat op bezoek in Oekraïne om dat land van steun te verzekeren. beeld EPA, Jim Lo Scalzo

De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal volgens Zelensky Oekraïense levens kosten. Hij zei dat vrijdag in een vraaggesprek met de zender Fox News.

Het door de Democraten voorgestelde steunpakket van 55 miljard euro extra voor de oorlog in Oekraïne, wordt vooralsnog geblokkeerd door Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De voornaamste leider van de Republikeinen is ex-president Donald Trump, die de oorlog in Oekraïne een bodemloze put vindt.

Schumer vertelt naar eigen zeggen de Oekraïense gesprekspartners dat „we de strijd gaan winnen en Amerika jullie niet in de steek laat”.

Zaterdag bezoekt naar verwachting onder anderen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen Kyiv, samen met de Belgische premier Alexander De Croo.

Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

Lamleggen

De nieuwe sancties zijn bedoeld om de Russische oorlogsmachinerie lam te leggen, met name het gebruik van drones. Er worden extra exportverboden voor elektronica van kracht en nog eens 106 mensen en 88 bedrijven en andere organisaties worden gestraft. Het gaat ook om bedrijven van buiten Rusland „die Ruslands militair-industriële complex steunen”, bijvoorbeeld leveranciers van onderdelen voor de drones en ander wapentuig waarmee Rusland Oekraïne al twee jaar bestookt. Vier gestrafte bedrijven komen uit China en een uit respectievelijk India, Turkije, Servië, Kazachstan, Thailand en Sri Lanka.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer