Raad van Europa „ontsteld en verontwaardigd” over dood Navalny
De hoogste baas van de rond mensenrechten georganiseerde Raad van Europa is „ontsteld en verontwaardigd” over de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in een Russische gevangenis.
„De Russische autoriteiten moeten per direct een grondig onderzoek doen en de uitkomsten ter beschikking stellen aan het brede publiek, zoals de internationale verplichtingen dat vragen”, schrijft secretaris-generaal Marija Pejčinović Burić in een persbericht.
„Helaas zijn eerdere oproepen van de Raad van Europa om hem vrij te laten op grond van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens genegeerd.”
De Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Raad die onderdeel is van de Europese Unie, is een internationale verdragsorganisatie waarvan 46 Europese landen lid zijn. Het belangrijkste verdrag van de in Straatsburg gevestigde organisatie is het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het aan de Raad verbonden Europees Hof voor de Rechten van de Mens toetst mensenrechtenzaken aan de hand van dit verdrag. Rusland werd in 1996 lid van de in 1949 opgerichte Raad van Europa. Rusland kreeg nadien met veel veroordelingen te maken om mensenrechtenschendingen. De Russische invasie van Oekraïne in 2022 maakte een einde aan het Russische lidmaatschap van de Raad van Europa toen het land werd geschorst.