Buitenland
Poetin verantwoordelijk voor dood Navalni, zegt Chodorkovski

„De Russische president Vladimir Poetin is verantwoordelijk voor de dood van Aleksej Navalni.” Dat zegt de verbannen Russische oliemagnaat en Kremlincriticus Michail Chodorkovski over de dood in gevangenschap van de Russische oppositieleider.

ANP

De Russische gevangenisautoriteiten maakten vrijdag bekend dat Navalni op 47-jarige leeftijd tijdens zijn detentie is overleden.

„Als dit waar is, zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten wat er echt is gebeurd. Maar hoe dan ook, de persoonlijke verantwoordelijkheid ligt bij Vladimir Poetin, die eerst opdracht gaf tot zijn vergiftiging en hem daarna naar de gevangenis stuurde. Ik betuig mijn oprechte en diepste medeleven aan Aleksejs familie, vrienden en collega’s”, schrijft Chodorkovski, die van 2003 tot 2013 zelf in een Russische gevangenis zat.

„Ik roep Russische burgers die gaan stemmen voor de ‘presidentsverkiezingen’ op 17 maart op om de naam van Aleksej Navalni op het stembiljet te schrijven”, schrijft hij ook. „Als je niet zeker weet wat je die dag moet doen, dan is hier je antwoord.”

Chodorkovski, tegenwoordig wonend in Londen, is oprichter van oppositiegroep Open Rusland. In 2021 hief de groep zich op om te voorkomen dat de Russische autoriteiten leden zouden vervolgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer