Muziek
Bekende pianist en liedbegeleider Rudolf Jansen (84) overleden

Pianist Rudolf Jansen (84) is 12 februari in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldden diverse media. Jansen maakte naam als liedbegeleider van grote zangers.

Redactie muziek
Rudolf Jansen. beeld ANP/Kippa
Rudolf Jansen. beeld ANP/Kippa

Het begeleiden van zangers en kamermusici bracht Jansen de wereld over naar beroemde zalen en festivals. Hij werkte samen met zangers als Elly Ameling, Dietrich Fischer-Diskau, Peter Schreier, Robert Holl, Barbara Bonney en Christianne Stotijn.

In een NRC-interview uit 2001 vertelde de pianist wat hem zo aantrok in liedbegeleiding. Het was de combinatie van woord en toon en het elkaar toespelen van de bal. In 2017 nam hij afscheid van het concertpodium met een liedrecital in het Amsterdamse Concertgebouw.

Een recensent van het NRC gaf in 1988 kernachtig weer wat Jansen zo bijzonder maakte. Diens spel was volgens hem nooit ondergeschikt, maar ook nooit dominerend. Jansen wist in zijn optiek altijd de juiste balans te vinden met zijn muzikale partner. „Zijn inbreng is actief en rijk aan initiatieven, maar tegelijk steeds afgestemd op de ander, nu eens kleurend en ondersteunend, dan weer stuwend en waar nodig virtuoos uitpakkend.”

Jansen studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Piano bij Nelly Wagenaar, klavecimbel bij Gustav Leonhardt en orgel bij zijn vader, Simon C. Jansen, organist van de Amsterdamse Westerkerk. Hij ontving voor beide studies de Prix d’Excellence. Later behaalde hij de aantekening Begeleiden bij Felix de Nobel.

Zelf was hij docent piano aan het Amsterdams conservatorium en aan de Musikhochschule in Neurenberg/Augsburg. Hij deelde zijn kennis ook via masterclasses over de hele wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer