Buitenland
Sarkozy ook in beroep schuldig aan illegale campagnefinanciering

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan het illegaal financieren van een verkiezingscampagne in 2012. Sarkozy werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij kan die mogelijk uitzitten in de vorm van huisarrest met een enkelband.

ANP

De 69-jarige ex-politicus heeft volgens de beroepsrechter samen met een pr-bureau geknoeid met campagnegelden. Volgens justitie gaf hij bijna 43 miljoen euro uit, terwijl er een maximum gold van 22,5 miljoen. Het verschil werd weggemoffeld in de boeken. Sarkozy ontkent en stelt dat hij niet direct betrokken was bij de constructie rond zijn campagne.

In eerste aanleg werd Sarkozy veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij ging tegen die uitspraak in beroep, waarna de aanklagers vroegen om een voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij heeft het oordeel van het hoger beroep in vrijheid kunnen afwachten.

Sarkozy heeft via zijn advocaat aangekondigd dat hij het er niet bij laat zitten. „Meneer Sarkozy is volledig onschuldig. Hij heeft kennisgenomen van dit besluit en besloten naar het Hof van Cassatie te stappen”, zei Vincent Desry. Dat is de hoogste Franse rechter.

Er lopen meer zaken tegen Sarkozy, ook voor onder meer corruptie en omkoping. De verkiezingen van 2012 heeft hij verloren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer