Buitenland
Sharif claimt verkiezingswinst Pakistan ondanks achterstand

De Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif heeft de overwinning opgeëist in de parlementsverkiezingen van donderdag, terwijl zijn partij achterstaat in de voorlopige uitslagen. Volgens de Pakistaanse nieuwssite Geo News gaan de onafhankelijke kandidaten, met steun van oud-premier Imran Khan, aan kop.

ANP

Vrijwel direct na het sluiten van de stembussen donderdag verklaarde Sharifs partij Pakistan Muslim League (PML) al te hebben gewonnen, maar dat lijkt voorbarig. Het stemmen tellen is nog altijd bezig en de onafhankelijken hebben op dit moment 86 zetels gewonnen terwijl de PML-kandidaten er 61 hebben. In totaal zijn er 265 zetels in het Pakistaanse parlement.

Volgens Sharif is het duidelijk dat zijn partij de grootste is geworden, zonder aan te geven hoeveel zetels er dan gewonnen zouden zijn. Wel zei hij dat de PML geen absolute meerderheid heeft gehaald en dat hij dus een coalitie zal vormen met een andere partij.

De PTI-partij van Khan mocht dit jaar niet meedoen door een omstreden besluit van het Hooggerechtshof. Daarom moesten zijn medestanders zich als onafhankelijke kandidaten registreren voor de verkiezingen. Khan zelf zit in de gevangenis en kreeg afgelopen week celstraffen van tientallen jaren opgelegd voor onder meer het lekken van staatsgeheimen. Hij zat al vast voor corruptie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer