Binnenlandspionage
Defensie ontdekt Chinese spionagesoftware op computersysteem

Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware (malware) op een computersysteem van de krijgsmacht gevonden. Volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ging het om „geavanceerde” malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling.

Redactie binnenland
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

De malware werd gevonden „op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development (R&D). Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie”, aldus de MIVD. Het netwerk telde minder dan vijftig gebruikers.

De inlichtingendienst heeft ook een technisch rapport over de werkwijze van de Chinese staatshackers openbaar gemaakt. Dat gebeurt voor het eerst. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn de kenmerken van de spionagesoftware geplaatst.

Het plaatsen van het rapport op de site van het centrum voor cybersecurity is nieuw, geeft lector Raymond Slot van de Hogeschool Utrecht desgevraagd aan. „Het NCSC richt zich op vitale sectoren, zoals elektriciteitsbedrijven en communicatiebedrijven. De plaatsing op de site duidt erop dat het NCSC verwacht dat er sprake is van een dreiging voor een groot aantal bedrijven, ook in niet-vitale sectoren.”

Fortinet

De ontdekte malware wordt ingezet bij systemen (FortiGate) van het bedrijf Fortinet. Met dit systeem kunnen computergebruikers veilig en beschermd op afstand werken. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van een „bekende kwetsbaarheid in FortiGate apparaten”.

De MIVD waarschuwt al jaren voor spionage door China. „Het is belangrijk om dergelijke spionageactiviteiten van China te attribueren. Zo verhogen we de internationale weerbaarheid tegen dit soort cyberspionage”, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie.

In haar jaarverslag van vorig jaar meldde de MIVD dat China kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector probeerde te bemachtigen. Dat zou geprobeerd zijn via coverbedrijven. Verder zou het land interesse hebben in hoogwaardige technologie en de maritieme industrie.

In 2022 heeft de militaire inlichtingendienst naar eigen zeggen „verschillende Chinese pogingen om Nederlandse (militaire) technologie te bemachtigen ontdekt en voorkomen”. De MIVD en ook de AIVD kregen vorig jaar van de Tweede Kamer ruimere bevoegdheden om zo spionage te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer