Binnenlandexplosie rotterdam

Rutte op locatie explosie Rotterdam: Heel heftig en indrukwekkend

Demissionair premier Mark Rutte heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid. Daar werd vorige week een pand getroffen door een explosie, waarbij drie doden vielen. Hij vond het „heel heftig” om op de locatie te zijn en noemde het indrukwekkend om er met mensen te spreken.

ANP
5 February 2024 11:53Gewijzigd op 5 February 2024 16:03
Demissionair minister-president Mark Rutte bij de door een explosie getroffen gebouw aan de Schammenkamp. beeld ANP, PHIL NIJHUIS
Demissionair minister-president Mark Rutte bij de door een explosie getroffen gebouw aan de Schammenkamp. beeld ANP, PHIL NIJHUIS

Op de Schammenkamp sprak Rutte met bewoners en mensen die bezig zijn met het opruimen en herstellen van de schade. Rutte nam ruim de tijd om de verhalen van de betrokkenen tot zich te nemen.

Hij wilde niet ingaan op vragen over de mogelijke aanwezigheid van een drugslab, dat vermoedelijk de oorzaak was van de explosie. „Dat laat ik bij het Openbaar Ministerie”, aldus de demissionair minister-president. „Ik ga daar niet over speculeren, dus dan komen we in algemene zin op de vraag over drugslabs in woonwijken. Dan is het antwoord natuurlijk dat dat zeer niet de bedoeling is, maar daar wil ik het echt bij laten.”

Het bezoek van Rutte aan de Schammenkamp viel samen met een werkbezoek aan een nabijgelegen basisschool dat al gepland stond. „Een heel gek toeval”, aldus Rutte. Tijdens zijn bezoek aan de ramplocatie roemde hij de rol van de hulpdiensten, die onder zeer moeilijke omstandigheden snel besluiten moesten nemen. „Ik heb heel veel respect voor hen”, zei Rutte meerdere keren.

Na de explosie gingen familieleden van een van de vermisten op eigen initiatief onder het puin zoeken naar hun familielid. De hulpdiensten deden dat niet door instortingsgevaar, wat hen op kritiek kwam te staan van nabestaanden. Rutte noemt hun emotie begrijpelijk. „Zeker voor moslims is het belangrijk om binnen een dag de begrafenis te laten plaatsvinden. Dus ik snap de emotie, maar tegelijkertijd was dit letterlijk een levensgevaarlijke plek. Dus ook daarom: respect voor de politie. Die moesten in een split second besluiten: we laten toe dat daar gezocht wordt, met ook risico, maar dat is een besluit dat zij genomen hebben.”

Ook de manier waarop mensen elkaar in de wijk opvangen, maakt naar eigen zeggen veel indruk op Rutte. „Het is bijzonder dat we er dan ook weer voor elkaar zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer