Buitenland
Raket uit Koude Oorlog gevonden in garage van huis in VS

BELLEVUE (ANP).- In de garage van een huis in de westelijke Amerikaanse staat Washington is een raket „van militaire kwaliteit” gevonden, meldt de politie. Het betreft een type raket dat tijdens de Koude Oorlog gebruikt werd om kernkoppen te lanceren.

ANP

De politie van de plaats Bellevue reageerde donderdag op een melding dat een „raket van militaire kwaliteit in de garage van een huis” van een overleden bewoner was gevonden. Volgens een buurman was de raket gekocht bij een boedelverkoop, bericht ABC News.

Leden van de bomploeg inspecteerden het roestende object en ontdekten dat het een Douglas AIR-2 Genie (voorheen MB-1) was, een ongeleide raket die is ontworpen om een ​​W25-kernkop te lanceren. Er was geen kernkop bevestigd en er was geen raketbrandstof - „wat in wezen betekende dat het item een ​​artefact was zonder explosiegevaar”, aldus de politie.

Volgens de Air Force Armament Museum Foundation gebruikten de VS en Canada de ongeleide raket tijdens een periode in de Koude Oorlog waarin het onderscheppen van strategische Sovjet-bommenwerpers een groot militair probleem was, schrijft ABC News.

Omdat het voorwerp inert was en het leger er niet om terugvroeg, liet de politie het voorwerp bij de buurman achter om het te laten restaureren en tentoon te stellen in een museum. „We denken dat het nog heel lang zal duren voordat we weer zo’n telefoontje krijgen”, schreef de politie op X, met een raket-emoji erbij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer