Buitenland
Namibische president Hage Geingob (82) overleden

President van Namibië Hage Geingob is in de nacht van zaterdag op zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Volgens een overheidsverklaring stierf hij even na middernacht lokale tijd in een ziekenhuis in hoofdstad Windhoek.

ANP

Vorige maand werd bekend dat Geingob in de Verenigde Staten zou worden behandeld voor kanker en tot 2 februari zou worden vervangen door vicepresident Nangolo Mbumba. Volgens dagblad The Namibian keerde Geingob afgelopen dinsdag terug uit Los Angeles. In het overlijdensbericht laat vicepresident Mbumba weten dat Geingob stierf in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Geingob werd geboren in het noorden van Namibië en was al jong betrokken bij de antiapartheidsbeweging in Zuid-Afrika, die in die tijd over Namibië heerste. Hij vertrok via Botswana naar de VS, waar hij studeerde en later bij de Verenigde Naties bevrijdingsbeweging SWAPO (Zuidwest-Afrikaanse Volksorganisatie) vertegenwoordigde. Hij keerde in 1989 terug naar Namibië, een jaar voordat het land onafhankelijk zou worden. Geingob werd in 1990 de eerste premier van het land. Hij hield dat ambt tot 2002, en opnieuw van 2012 tot 2015, toen hij enkele maanden na zijn verkiezingsoverwinning president van Namibië werd.

Mbumba roept het Namibische volk zondag op kalm te blijven „terwijl de overheid alle nodige regelingen, voorbereidingen en andere protocollen uitvoert”. In Namibië stonden al nieuwe presidentsverkiezingen gepland voor het einde van 2024.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer