Buitenland
EU-landen bezorgd om gevolgen luchtaanvallen VS in Irak

De Amerikaanse vergeldingsaanvallen op bondgenoten van Iran in Irak en Syrië baren meerdere EU-landen zorgen. Onder andere huidig EU-voorzitter België vraagt de Verenigde Staten om niet ongeremd terug te slaan en het Midden-Oosten niet verder in brand te zetten. Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwt voor escalatie en hamert op terughoudendheid.

ANP

„We vragen om zelfbeheersing”, zegt de Belgische buitenlandminister Hadja Lahbib voor aanvang van overleg met haar EU-collega’s in Brussel. „We weten dat geweld nooit een antwoord is.” De aanvallen zijn „een grote zorg”. Lahbib wil niet zeggen of ze teleurgesteld is in de VS, omdat België zich als voorzitter van de EU-landen diplomatiek moet opstellen. Maar ze zal de kwestie bespreken met de buitenlandministers van de andere EU-landen.

Borrell noemde de VS niet met zoveel woorden, maar onderstreepte wel dat iedereen moet waken voor escalatie. Het Midden-Oosten is immers een kruitvat, zei hij bij aankomst.

Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken rekent op de VS. „President Biden zei dat hij niet wil escaleren, en dat is belangrijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer