Buitenland
Democraten houden eerste voorverkiezing in South Carolina

De voorverkiezingen voor de presidentskandidaat van de Amerikaanse Democratische Partij beginnen voor het eerst in de geschiedenis officieel in de staat South Carolina. De huidige president Joe Biden neemt het in de staat op tegen politicus Dean Phillips en auteur Marianne Williamson.

ANP

Stembureaus in de staat sluiten om 19.00 uur plaatselijke tijd, 01.00 uur in Nederland in de nacht van zaterdag op zondag. Het team van Biden heeft actief campagne gevoerd in de staat. De kans dat hij daar in november van een Republikein kan winnen bij de presidentsverkiezingen wordt klein geacht, maar de president hoopt volgens Amerikaanse media zwarte kiezers enthousiast te maken voor zijn kandidatuur. Hij heeft de steun van die groep hard nodig.

Amerikanen krijgen bij de voorverkiezingen een stem over wie de officiële presidentskandidaat wordt van de partij. Winst in staten levert kandidaten de steun op van zogenoemde gedelegeerden. Dat zijn mensen die hun staat of gebied vertegenwoordigen op de Democratische partijconventie in augustus. Daar wordt de presidentskandidaat dan officieel aangewezen. Biden gaat op voor herverkiezing en wordt gezien als vrijwel zekere winnaar.

Het is de eerste keer dat Democraten die voorverkiezingen openen in South Carolina. Die staat wordt gezien als diverser dan staten die traditioneel eerst komen. Dat besluit viel slecht in de staat New Hampshire, waar vorige maand alsnog een eigen Democratische voorverkiezing was georganiseerd. Die is niet erkend door de Democratische Partij en Biden stond er ook niet op het stembiljet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer