Buitenland
Man gearresteerd in Frankrijk om diefstal doodshoofdaapjes

In Marseille is een man gearresteerd op verdenking van het stelen van veertien met uitsterven bedreigde doodshoofdaapjes uit een dierentuin. De apen werden in de nacht van 26 op 27 januari door onbekende personen weggehaald uit hun verblijf in La Londe-les-Maures.

ANP

De apensoort, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN. Op de zwarte markt kunnen ze elk enkele duizenden euro’s opleveren. De apen zijn allemaal in de dierentuin geboren.

Een persoon werd gearresteerd in Marseille, waar ook drie apen werden teruggevonden. De politie zei dat ze een van de apen hebben aangetroffen in de kelder van het appartementencomplex waar de verdachte woont. Twee andere apen werden buiten gevonden.

Volgens de aanklager ontkent de 20-jarige verdachte elke betrokkenheid, maar „werd zijn voertuig gezien nabij de plaats van het misdrijf”. Aanklagers hebben een aanklacht ingediend voor diefstal en het vasthouden en vervoeren van een beschermde diersoort als onderdeel van een georganiseerde bende. De maximale straf hiervoor is zeven jaar cel.

Volgens de aanklager kan de verdachte niet alleen hebben gehandeld. „Het lijkt duidelijk dat er meerdere mensen aan boord van het voertuig waren en deze diefstal vereiste planning vooraf.”

De aanklager roept iedereen die iets weet over de elf overgebleven apen op contact te zoeken met de politie, omdat „hun levensverwachting zonder passende zorg zeer beperkt is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer