Contactverbod ex-medewerker Nederweert met gemeente om stalken
De rechtbank in Roermond heeft een voormalige medewerker van Nederweert een contactverbod opgelegd. Dit omdat de medewerker de Limburgs gemeente jarenlang juridisch heeft gestalkt, aldus de civiele rechter. Twintig jaar lang mag hij op geen enkele manier contact zoeken met zijn voormalig werkgever. Houdt hij zich niet hieraan, dan zwaait een dwangsom van 5000 euro per keer met een maximum van een kwart miljoen euro.
Ruim veertien jaar geleden werd de medewerker ontslagen. Sindsdien stuurde hij de gemeente meer dan duizend brieven, die allemaal betrekking hadden op het ontslag. Gemeente en medewerkers worden daarin onder meer beticht van liegen, het bewust in strijd handelen met de wet, smaad, corruptie, langdurig en onwettig blokkeren van behandelingen van bezwaarschriften en brieven, pesten, intimideren, discriminatie, misbruik van overheidsgeld en meineed.
Tot 27 keer toe wendde de man zich tot gerechtelijk instanties, en meermaals tot allerlei andere instanties. Tijdens deze procedures bleek nooit dat zijn aantijgingen terecht zijn. Daarnaast deed hij meer dan honderd verzoeken aan de gemeente om openbaarheid van stukken, ruim zestig op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Ook diende hij bijna veertig klachten in. Een ambtenaar van Nederweert was bijna fulltime bezig met de zaken die de man aanhangig maakte.
De rechtbank noemt dit juridische stalking waarbij de man een veelheid aan verzoeken, klachten en procedures gebruikte „die niet een gerechtvaardigd doel hebben maar tot doel hebben om de gemeente en haar medewerkers te stalken”, aldus de rechtbank.
In 2019 legde de rechtbank de man ook al eens een beperkt contactverbod op. Omdat de man zich daar niet aan heeft gehouden moet hij een dwangsom van 3000 euro betalen.