Binnenland
Vele tientallen verwaarloosde dieren afgenomen van vrouw in Echt

De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) hebben in de Limburgse gemeente Echt een groot aantal dieren weggehaald bij een vrouw die haar dieren ernstig zou hebben verwaarloosd. De eigenaresse kreeg een proces-verbaal om verwaarlozing. De dieren liepen rond op haar erf, zaten in vervallen schuren en in haar ernstig vervuilde woning, en op enkele aangrenzende weilanden. Het was niet voor het eerst dat de LID bij haar op bezoek was, ook in 2021 haalde de dienst er al een groot aantal verwaarloosde dieren weg.

ANP

Dinsdag namen de controleurs ruim zestig honden mee, ruim twintig katten, tien paarden en pony’s evenals een pasgeboren veulen, en bijna vijftig kippen en een kwartel. De honden waren angstig en niet gesocialiseerd, veel katten zaten in een vervuilde schuur en hadden diarree, in huis zaten katten onder de vlooien en de LID vond er een kitten die een verzwakte indruk maakte. Een paard was kreupel, een ander had ernstige hoefproblemen en een oogontsteking.

De dieren zijn weggebracht naar enkele geheime plekken waar ze goed ondergebracht zijn en medische verzorging krijgen. De eigenaresse mag de rekening betalen. De LID noemt haar „hardleers”. De vrouw kreeg afgelopen zomer door de rechter een houdverbod opgelegd, maar daartegen ging ze in hoger beroep. De verdachte was volgens de LID bepaald niet gestopt met het houden van dieren na een vorige ingreep door de inspectie. Ook toen werden honden, katten, kippen, paarden en pony’s van haar afgenomen. De boetes om verwaarlozing stapelden zich sindsdien op, aldus de dienst.

Tot dit jaar had een rechtelijk houdverbod nog geen opschortende werking. Dat is sinds 1 januari anders. Na de uitspraak van de rechter gaat het houdverbod sinds een maand per direct in, ondanks een mogelijk hoger beroep. Bovendien kan de rechter zo’n verbod over een langere periode, desnoods levenslang, opleggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer