Armenië nu officieel aangesloten bij Internationaal Strafhof
Armenië is vanaf donderdag officieel aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC). Door die stap nemen de spanningen met de oude bondgenoot Rusland toe. Het Kremlin noemde het Armeense voornemen eerder „onvriendelijk”.
Het ICC heeft vorig jaar maart een arrestatiebevel uitgegeven tegen de Russische president Vladimir Poetin om zijn rol bij de illegale deportatie van Oekraïense kinderen. Dat betekent dat Jerevan nu verplicht is om Poetin op te pakken als hij op Armeens grondgebied zou komen.
Armenië en Rusland waren lange tijd bondgenoten, maar de laatste jaren is de band verslechterd. De Armeense president Nikol Pasjinjan vindt dat Moskou veel meer had moeten doen om Armenië te helpen in het conflict met Azerbeidzjan. Afgelopen september vielen de Azerbeidzjanen het gebied Nagorno-Karabach binnen en sloeg vrijwel de gehele etnisch Armeense bevolking op de vlucht. In het gebied zaten Russische troepen die de vrede moesten garanderen, maar zij konden de Azerbeidzjaanse verovering niet voorkomen.
Armenië is lid van de CSTO, een veiligheidsalliantie van oud-Sovjetstaten die beloofd hebben elkaar te beschermen. De groep wordt gedomineerd door Rusland, maar dat land lijkt zijn handen vol te hebben aan de oorlog in Oekraïne. Pasjinjan noemde het verbond „ineffectief en onvoldoende”. Het land lijkt sindsdien de banden met het Westen aan te willen halen.
Een maand na de invasie in Nagorno-Karabach kondigde Armenië al aan dat het zich aan zou sluiten bij het ICC. Volgens Pasjinjan moet het Kremlin dat niet zien als een maatregel tegen Rusland, maar is het bedoeld om oorlogsmisdaden op het grondgebied te voorkomen.